Comisarul european desemnat al României, Roxana Mînzatu, a fost audiată, ieri, de două comisii ale Parlamentului European. Timp de trei ore, reprezentantă României a primit întrebări legate de modul cum intenționează să-și desfășoarea activitatea la Comisia Europeană, ea fiind și unul dintre cei șase vicepreședinți ai noului executiv comunitar. Roxana Mînzatu a fost întrebată referitor la titulatura portofoliului pe care îl va ocupa, dacă va fi validată, cum poate consolida programul Erasmus şi, de asemenea, a trebuit să ofere explicaţii despre legalitatea extinderii casei de la Braşov în care a crescut şi pe care a achiziţionat-o în 2009. La finalul audierilor, Roxana Mînzatu a declarat că a fost cel mai complex examen pe care l-a susținut până acum.
Una dintre întrebările care i-au fost adresate s-a referit la titulatura viitorului portofoliu al Roxanei Mînzatu, ea fiind propusă pentru postul de vicepreşedinte executiv al CE pentru „Oameni, competenţe şi pregătire”.
Preşedinta Comisiei pentru ocuparea forţei de muncă (EMPL) din PE, Li Anderson, a deplâns faptul că acesta nu include termenul de locuri de muncă.
Un eurodeputat din grupul Partidului Popular European (PPE), polonezul Bogdan Zdrojewski, a atras şi el atenţia că educaţia nu face parte din titulatura portofoliului, deşi acest lucru s-ar fi impus. De asemenea, eurodeputata Leila Chaibi, din grupul Stângii, a întrebat-o pe Roxana Mînzatu dacă şi-ar dori ca drepturile sociale şi ocuparea forţei de muncă să fie incluse în portofoliu.
Roxana Mînzatu a spus că este deschisă la orice schimbare în titlul portofoliului dar nu poate decide de una singură în această privinţă. Pe de altă parte, a spus ea, „aş vrea ca munca să vorbească pentru mine”.
Roxana Mînzatu a fost audiată în comisiile Parlamentului European. A promis să facă programul Erasmus mai accesibil
În cadrul audierilor, Roxana Mînzatu a promis să facă programul Erasmus mai accesibil, amintind că şi ea s-a numărat printre studenţii care a câştigat o bursă şi nu şi-a permis cazarea. „Vreau să facem Erasmus mai puternic prin obiectivele pe care ni le propunem. Erasmus va fi mai solid în viitorul cadru financiar multianual, vă promit acest lucru”, a spus ea.
Comisarul european desemnat al Românei a promis să facă mai mult şi pentru recunoaşterea diplomelor şi calificărilor profesionale la nivel european.
O altă problemă despre care a fost întrebată Roxana Mînzatu a fost ce intenţionează să facă pentru a face mai atractive carierele cadrelor didactice.
„Totul începe de la profesori. Şi Comisia viitoare va pune accentul pe acest subiect. Trebuie să cooperăm cu statele membre pentru a ameliora condiţiile de lucru ale profesorilor. Avem criză de personal în rândul profesorilor în 24 de state membre”, a atras ea atenţia.
Întrebări despre extinderea casei din Brașov
Eurodeputata germană, Sabine Yerheyen, a întrebat-o pe Roxana Mînzatu dacă şi-a cumpărat o casă şi i-a dublat suprafaţa locuibilă, fără autorizaţia Ministerului Culturii.
Mînzatu a explicat că a cumpărat casa de 60 de metri pătraţi în care a locuit până la 17 ani din centrul vechi al Braşovului în 2009 pentru a o moderniza, întrucât era într-o stare puternică de degradare.
Ea a recunoscut că locuinţa are acum o suprafaţă de 120 metri pătraţi şi trei dormitoare, dar susţine că imobilul nu este monument istoric şi că deţine un document de la Ministerul Culturii care atestă acest lucru.
„În două documente, unul din 2011 şi unul de ieri (luni – n.r.) emise de Ministerul Culturii se menţionează că această casă în care am locuit toată viaţa nu este un monument istoric”, le-a spus Roxana Mînzatu eurodeputaţilor.
Problema legalităţii extinderii casei din Braşov a fost abordată şi de eurodeputatul danez Hanne Dahl care a întrebat-o şi dacă este angajată în susţinerea statului de drept. „Am fost mereu o susţinătoare a statului de drept”, a dat asigurări Roxana Mînzatu.
Roxana Mînzatu a fost audiată în comisiile Parlamentului European. A primit evaluări bune din partea președinților comisiilor
Preşedinţii Comisiei pentru cultură şi educaţie (CULT) şi Comisiei pentru ocuparea forţei de muncă şi afaceri sociale (EMPL) din Parlamentul European, Nela Riehl şi Li Andersson, s-au declarat mulţumite de răspunsurile comisarului desemnat de România.
Nela Riehl şi-a exprimat satisfacţia faţă de ”maniera clară în care Roxana Mînzatu şi-a comunicat intenţiile” în timpul audierii de confirmare.
Potrivit lui Riehl, în timpul audierii, Roxana Mînzatu şi-a exprimat ”angajamentul foarte clar faţă de valori fundamentale precum egalitatea de gen şi incluziunea socială, dar şi democraţie, drepturile şi libertăţile UE”.
La rândul său, preşedinta EMPL, Li Anderssson, a remarcat că Mînzatu a subliniat rolul puternic al dialogului social în combaterea sărăciei şi a şomajului în rândul tinerilor.
Roxana Mînzatu: Cel mai complex examen al meu
Roxana Mînzatu a recunoscut că audierea din Parlamentul European a fost intensă, cel mai complex examen al vieţii ei.
„A fost o audiere intensă, cel mai complex examen al vieţii mele – trei ore, vreo 50 de întrebări. Dar la final am primit îmbrăţişări, aplauze, bănuiesc însă că trebuie să aşteptăm votul ca să-mi dau seama cum a fost”, a declarat Mînzatu pentru presa română după audierea din comisiile reunite pentru ocuparea forţei de muncă şi afaceri sociale (EMPL) şi pentru cultură şi educaţie (CULT) ale PE, la Bruxelles.
Aprobarea de către eurodeputați a Colegiului comisarilor este programată să aibă loc în cadrul sesiunii plenare din 25-28 noiembrie, de la Strasbourg.