Autor: Tudor ARTENIE
Mahmureala petrecerilor s-a risipit, România a luat-o de la capăt. Însă teme importante și probleme nerezolvate anul trecut au străbătut revelionul cu viteza focurilor de artificii și s-au așezat pe lista de teme și probleme din 2023.
Teme grele, oameni ușori
Una dintre teme se numește „rotativa”. Asta înseamnă că de prin luna mai, PSD va face schimb cu PNL și va numi premierul. Aparent, taberele s-au înțeles, iar președintele Iohannis a binecuvântat „rotativa”. Coaliția va propune un guvern condus de Marcel Ciolacu și va merge mai departe, până la alegerile din 2024.
Dar orice calcul politic ține seama de aceste viitoare alegeri. PNL e în scădere și decontează toate lipsurile guvernării. Deși este la guvernare, PSD nu decontează nimic și stă în sondaje la 37%. Adică, stă bine. E posibil ca „rotativa” să aibă loc pentru a menține stabilitatea politică în vreme de crize suprapuse – energie, război, inflație. Dar e posibil ca strategii celor două partide să calculeze doar în interes propriu consecințele rotației și să propună alte variante.
Una dintre variante este retragerea PSD de la guvernare și un guvern minoritar PNL (eventual cu UDMR), dar cu susținerea parlamentară a social-democraților. Astfel, PNL decontează și mai abitir tot ce e rău, iar PSD se pune la adăpost. Sigur, există contra-argumentul că nu e în regulă să dai vrabia din mână pe cioara de pe gard, și-atunci îl vom avea premier pe Marcel Ciolacu. Și, chiar dacă e pe final de mandat, și dl Iohannis mai poate influența lucrurile. Depinde de câtă greață îi mai provoacă (sau nu!) colaborarea cu „pee-see-dee”…
Pleacă sau nu pleacă domnul doctor Bode?
Cu acuzația de plagiat atârnând tot mai greu, ar fi frumos ca ministrul de interne să își dea demisia. Ar mai salva și un pic din imaginea eșecului Schengen, care i se datorează în bună măsură. Problema e că dumnealui provine din PDL, e liberal de puțină vreme. Deci, demnitatea și onoarea sunt vagi și portocalii…
Domnul doctor Bode ar putea fi forțat să plece, iar PNL ar da un oarecare semn de însănătoșire etică în fața poporului. Dar ministerul de interne este unul complex, are și un serviciu secret interesant, deci nu știm cine ar putea fi cei care l-ar scoate pe domnul doctor din schemă.
Ce teme au cei mai mici, AUR și USR?
AUR rămâne dedicat gălăgiei naționaliste și face demonstrații în fața multinaționalelor austriece. Cu un discurs amestecat, comunist-legionar, și cu telefonul mereu gata să facă video-uri pentru Facebook, George Simion încearcă să acopere lipsa de conținut politic real a partidului său. Are o oarecare priză la marele public pentru că preia nemulțumirile oamenilor. Faptul că nu face nimic și nu propune nimic va fi amendat la vot. Procesul electoral nu are nicio legătură cu like-urile de pe rețelele de socializare.
Prost stă și USR. Sondajele dau partidul în scădere continuă. Cătălin Drulă atacă guvernarea, dar cu cât e mai gălăgios, cu atât e mai necredibil. Cei câțiva primari importanți ai USR au mari probleme în comunitățile lor, iar solidaritatea internă a acestei structuri politice nu funcționează. Mai atenți și ei la Facebook decât la nevoile oamenilor, useriștii fac o inutilă figurație. Sigur că, dacă Dan Barna ar fi ajuns președinte, ar fi curs lapte și miere pe șoselele patriei, dar n-a ajuns. Iar cu texte marca Iulian Bulai pe Facebook, USR poate fi cel mult amuzant.
Ce teme avem noi?
Noi avem aceleași teme. Viața tot mai scumpă, școala tot mai la vale, ulițele neasfaltate din sate, spaima zilei de mâine… România se schimbă prea încet, viața e prea scurtă, grijile prea multe. Și sunt la îndemână soluțiile ieftine: berea la pet, spălatul mai rar, maneaua dată mai tare…