Autor: Tudor ARTENIE
România Educată este numele unui proiect pe care președintele Iohannis l-a lansat la apă în 2014. România Educată a fost proiectul de căpătâi al campaniei electorale care i-a adus primul mandat.
Românii l-au ales sperând că fostul primar al Sibiului, de meserie profesor de fizică, va reforma sistemul de educație al României, un sistem bolnav de feudalitate, subfinanțat și autosuficient. Pe scurt, un sistem prost, a cărui reformare eșuase lamentabil înainte de apariția pe scena politică a lui Klaus Iohannis.
Ghinion!… Mai țineți minte?
Mai țineți minte răspunsul lui Klaus Iohannis la întrebarea cum de colegii săi, profesori, nu au reușit să își cumpere multe case din meditații așa cum reușise sibianul nostru? Ghinion, a rostit scurt și înțelept viitorul președinte.
Anii primului mandat au trecut, dar România Educată nu a reușit să se nască.
Klaus Iohannis nu a reușit să finalizeze proiectul pe care și-a bazat campania electorală. Logic ar fi fost ca proiectul să fie gata în prima zi de mandat. Sau, dacă ar fi fost să avem puțintică răbdare, într-un an proiectul trebuia să fie gata. Cum spuneam, nu a fost așa. Cu excepția unui website pe care au apărut câteva texte de intenție și a unor informații cu privire la constituirea unui grup de lucru care să gestioneze proiectul, nu s-a întâmplat nimic. România Educată s-a odihnit pe durata întregului mandat.
Un nou mandat. Fără să fie gata România Educată, am trecut la România Normală.
În 2019, Klaus Iohannis a câștigat un nou mandat cu un nou proiect: România Normală. Mă rog, e un fel de-a spune proiect, a fost mai degrabă o urare din categoria ”să trăiți bine!”. Dar a mai fost nevoie de doi ani pentru ca președintele să se ducă cu proiectul la guvern. Proiectul a cărui gestație a durat 7 ani. Guvernul s-a grăbit să îndeplinească dorința președintelui și a aprobat proiectul printr-un Memorandum. Practic, suntem tot în situația de a colecta apă de ploaie, dar oficial putem spune că „s-au înregistrat progrese”.
O scurtă analiză a conținutului arată erori de substanță în acest proiect.
„Raportul e plin de banalități solemne”, a spus zilele trecute Mircea Miclea, fost ministru al învățământului, cercetător și profesor de psihologie la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Profesorul Miclea mai spune că documentul e plin de erori și se vede că este un „document politicianist” care are rol în promovarea imaginii președintelui. Iar acest lucru se vede limpede și din faptul că în proiect apar 24 de fotografii ale lui Klaus Iohannis, dar nu apare numele niciunei persoane care a lucrat la proiect.
Într-o scrisoare deschisă adresată președintelui Iohannis și publicată de România literară, profesorul Nicolae Manolescu critică sever proiectul și își încheie textul cu un îndemn incredibil: „n-ați menționat nici o dată în discursul dv. învățarea și educarea limbii române. Profesorul de limba și literatura română din mine nu vă iartă pentru această omisiune. Limba română este principalul bun național, începutul și sfârșitul a toate.”
Un alt profesor universitar, Marian Drăgoi, de la Facultatea de Silvicultură a Universității Ștefan cel Mare din Suceava notează cu amărăciune: „Am primit link spre raportul România Educată – mare proiect de țară. Ca să-mi fac o impresie, totdeauna dau spre căutare niște cuvinte-cheie. Prost obicei, pentru că rezultatul este următorul: istorie, literatură, geografie, gramatică, biologie, chimie, muzică – zero apariții (căutarea am făcut-o pe câte un cuvânt, nu pe sintagme).”
România Educată? Ghinion!
Ca de obicei, România a pierdut niște timp și niște resurse fără niciun sens. Doar pentru că un politician a vrut să intre în istorie „pe limba lui”. Născut cu forcepsul, deformat de curgerea celor 7 ani de la inițiere și coordonat de un cetățean mult prea relaxat mental și emoțional, proiectul modernizării educației românești nu este altceva decât un alt document inutil pe lângă alte atâtea mii de planuri și strategii inutile. Acum, președintele poate pleca liniștit într-o nouă și bine-meritată vacanță. Țara merge la fel de prost și cu el, și fără el…