Regele Mihai s-a refugiat in Dobrita, Judetul Gorj, pentru a scapa de furia nemtilor. La Manastirea Tismana a fost ascuns tezaurul

Regele Mihai a trebuit sa se ascunda de furia nemtilor dupa ce a intors armele impotriva acestora la 23 August 1944. Imediat dupa arestarea lui Antonescu si proclamatia catre tara, Regele si-a gasit refugiul chiar in Judetul Gorj, in comuna Dobrita. El a locuit mai mult de o luna, in cel mai mare secret, intr-un superb conac din localitate. Cu toate ca totul trebuia s=desfasurat in mare taina, Regele nu a stat ascuns si a intrat in contact cu localnicii ori de cate ori a avut ocazia.

Și acum unii localnici, trecuți de 80 de ani, își amintesc de acele zile în care regele Mihai le împărțea dulciuri copiilor ieșiți pe ulița satului. Imediat dupa 23 August, nemții au bombardat palatul regal, iar conacul din Gorj s-a dovedit a fi cea mai bună și inspirată ascunzătoare.

Înainte de a se retrage la Dobrița, Regele Mihai decisese tăierea accesul armatei germane la petrolul românesc, odată cu decizia de a întoarce armele.

Potrivit istoricilor, Regele a ajuns la Dobriţa pe 23 de august 1944, însoţit de toată suita regală. Regele şi suita sa au locuit in acel conac care era proprietatea colonelului Petrică Popescu. Cladirea exista si in prezent si se afla în proprietatea lui Petre Bumbaru.

Familia regală a rămas în conacul colonelului Petrescu până la mijlocul lunii septembrie 1944. Mai sunt săteni din Dobrita care își amintesc de aceea perioadă. Unora dintre ei le-au povestit părinții, alții au trăit ei înșiși momentele istorice.

„S-a dat jos și la vecinii noștri și la noi. Era pe motocicletă. L-am întrebat ce faceți. Era foarte mulțumit de cum se simțea aici. Îmi amintesc cum mi s-a povestit de mama că Regele le împărțea dulciuri: «Ne împărțea bomboane pe uliță, mamă!»”, a spus unul dintre bătrânii satului.

Octogenarul Nicolae Săvulescu a declarat pentru TVR 1: „Regele se plimba de multe ori pe uliţele satului şi cu motocicleta, şi pe jos. Îi plăcea să stea de vorbă cu oamenii şi le dădea bomboane copiilor. Era un tânăr de treabă. Odată s-a răsturnat cu motocicleta şi s-a lovit la cap. Au venit atunci foarte mulţi medici”

Savulescu povestste si de dragostea Regelui pentru masini care l-a facut sa vada pentru prim oara in viata lui o masina. „Intr-o zi a aparut o masina in localitate. Regele Mihai era la volan. Nu văzusem maşini atuncea niciodată în viaţă. Pentru mine personal a însemnat că totul e posibil în viață. In acele zile, oricne putea sa spuna că noi, Dobrita, suntem capitala Românie“.

După venirea comunismului, conacul familiei Petrescu a fost transformat în CAP. În 1995, clădirea, transformată într-o ruină, a fost câștigată în instanță de Petre Bumbaru. Acesta a început imediat lucrările de renovare şi a reuşit să-i redea farmecul de odinioară.

Tismana, alt loc din Gorj important pentru istoria Regelui

Județul Gorj ocupă un rol important în istoria României în cel de al Doilea Război Mondial. În afara faptului că la Dobrița, Regele Mihai a găsit adăpost și a fost tratat cu multă dragoste și considerație, la Mănăstirea Tismana a fost ascuns tezaurul de aur al țării noastre.

Tone de aur au fost ascunse într-o peșteră, în care a fost inaugurat Muzeul Tezaurului României, inițiativă a BNR cu sprijinul Mitropoliei Olteniei. Peştera de lângă Mănăstirea Tismana a adăpostit timp de trei ani, 1944-1947, peste 200 de tone de aur. Era păzită în permanenţă de către forţele armate, iar accesul în zonă era restricţionat, pe drumul spre lăcaşul de cult circulându-se numai cu bilet de voie. Tezaurul a fost ascuns în peştera de lângă Mănăstirea Tismana de teamă că piesele de o valoare inestimabilă să nu ajungă în posesia ruşilor.

Sursa si foto: gorj-domino.ro