Ragusa. Provincia siciliană unde româncele sunt sclave

Ragusa. Sclavie

Mii de femei din România sunt abuzate în Italia. Vorbim de o formă umilitoare de alienare a unei societăți ce s-ar dori modernă și europeană. Vorbim despre sclavie.

Mii de românce lucrează în agricultură în provincia Ragusa din Sicilia.

Fără speranță în România, fără școală sau fără calificare profesională, au plecat în Italia și s-au angajat la fermele agricole. O anchetă a ziarului britanic The Guardian relevă umilințele, abuzurile, amenințările, bătăile și chiar violurile la care sunt supuse aceste femei.

Cu identitățile protejate, câteva femei se deschid și povestesc prin ce au trecut. Au fost hrănite cu mâncare pentru pisici, au fost bătute și violate. Unele erau chiar cu soții lor. Dar au tăcut și au acceptat pentru că se temeau că își vor pierde locurile de muncă.

Provincia Ragusa din Sicilia este al treilea cel mai mare producător de legume din Europa.

Între 5000 și 7500 de femei lucrează în Ragusa ca sezoniere. Majoritatea sunt românce. Ele lucrează mai mult de 12 ore pe zi, adesea la temperaturi foarte mari. Nu primesc apă, lucrează cu substanțe chimice toxice și sunt plătite foarte prost. Uneori, nici măcar nu sunt plătite.

O organizație italiană pentru drepturile muncitorilor și imigranților, Asociația Proxyma, estimează că mai mult de jumătate dintre acestea sunt obligate să întrețină relații sexuale cu angajatorii lor.

Poliția italiană spune că este greu de investigat această problemă pentru că femeile se tem să vorbească.

Sunt dependente de aceste locuri de muncă, au familii și copii în țară de care trebuie să aibă grijă.

Ragusa. Sclavie

Problema sclaviei din Ragusa a fost studiată inclusiv la Universitatea din Palermo, care a documentat un studiu amplu pe această temă. Iar concluzia studiului este clară: în Ragusa există muncă forțată și trafic de persoane, așa cum sunt acestea definite de Organizația Internațională a Muncii.

Procurorii italieni au instrumentat multe cazuri de răpire, agresiune sexuală și menținere a persoanelor în sclavie.

Numărul de românce care solicită întreuperi de sarcină a crescut.

Potrivit Proxyma, în timp ce femeile din România reprezintă doar 4% din populația de sex feminin din provincia Ragusa. Dar întreruperile de sarcină ale acestora reprezintă 20% din numărul de avorturi înregistrate.

„Numărul avorturilor dintre femeile române este foarte alarmant”, spune Ausilia Cosentini, coordonatorul proiectului Fari. Fari oferă asistență femeilor române la o clinică. Ea spune că multe dintre femeile care veneau să facă avort erau însoțite de angajatorii lor sau de alți bărbați italieni.

Conform cifrelor oficiale, doar 36 de românce lucrau în provincia Ragusa în 2006. Azi, românii au depășit tunisienii și sunt cel mai mare grup care lucrează în câmpurile Ragusei. Explicația creșterii numărului de români e simplă: autoritățile italiene pedepsesc drastic fermierii care angajează ilegal imigranți din afara Uniunii Europene. Prin urmare, noile ținte sunt țările sărace din UE. Acestea acceptă salarii de mizerie și condițiile proaste de muncă, inlcusiv abuzurile.

În conformitate cu legislația italiană, proprietarii de ferme trebuie să ofere lucrătorilor sezonieri contracte oficiale. Salariul zilnic trebuie să fie de 56 euro pentru o zi de muncă de opt ore. Dar media de plată a româncelor este de 20 de euro.

Deși poliția siciliană spune că are zeci de cazuri deschise, până în prezent doar un fermier a fost condamnat pentru abuzarea femeilor din România. Autoritățile se mișcă lent dintr-un motiv economic simplu: dacă fermierii ar plăti salariile corecte legal, economia agricolă a regiunii ar avea de suferit.