Firmele cu cel puțin 50 de salariați ar putea avea în doi ani, pe lângă secretar, contabil sau IT-ist și un expert în egalitatea de șanse. Premierul a anunțat că va introduce obligația ca instituțiile și firmele să aibă un astfel de responsabil. Șefa ″Agenției Naționale pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați″ spune însă că fiecare instituție decide dacă angajează un asemenea expert. Expertul în egalitatea de şanse ar trebuie să se ocupe de femeile plătite mai prost decât bărbaţii din aceeaşi funcţie sau de cazurile de hărţuire, inclusiv sexuală. Tot el trebuie să vegheze să nu fie un mediu ostil la muncă.
Președinta Agenţiei Naţionale pentru Egalitatea de Şanse, Graţiela Drăghici, a gafat insa incredibil cand a incercat sa explice rolul viitorului expert.
“Legea e foarte clară. Expertul poate atrage semnal din perspectiva unor stereotipuri legate de meserii masculinizante. De ce o femeie nu poate fi motostivuitor? Pentru că sunt, dar foarte puține. De ce un barbat nu poate fi om de servici?”, a declarat Gratiela Draghici.
Ea a revenit sambata si a explicat, într-o postare pe pagina sa de Facebook, de ce a folosit, în mod greșit cuvântul „motostivuitor”, într-un interviu acordat Știrile ProTV.
Sâmbătă, ea și-a motivat confuzia de termeni precizând că a făcut-o „sub avalanșa de întrebări și sub presiunea timpului.”
„Este motivul pentru care la un moment dat am făcut acea afirmaţie greşită şi orice om de buna credinţă înţelege contextul”, a spus Graţiela Drăghici, pe Facebook.
Graţiela Drăghici a fost numită în funcţie în mai 2017, printr-o decizie a premierului Sorin Grindeanu. Ea este medic primar obstetrică – ginecologie şi a lucrat la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.