Proiectul BRUA este unul dintre cele mai importante ale Uniunii Europene. Obiectivul gazoductului este acela de a interconecta rețelele de gaze din Bulgaria – România – Ungaria – Austria.
Pentru România, interconectarea cu Bulgaria este extrem de importantă, deoarece vecinul de la sud este elementul de legătură cu Grecia, care are deja un terminal de gaze naturale lichefiate, ce îi oferă acces la resurse din toată lumea. Interconectorul cu Bulgaria, cu o capacitate de 1,5 miliarde metri cubi, a fost deja dat în folosință la finele anului trecut, iar bulgarii au în plan să finalizeze conducta de legătură cu Grecia în 2019.
Prin ce localitati va trece BRUA
Gazoductul BRUA este foarte important si pentru judetul Gorj, deoarece va trece prin 12 localităţi din judeţul nostru. Proiectul European va avea o influenta deosebita asupra judetului Gorj. Vor fi astfel afectate atât terenuri intravilane cu imobile, cât și terenuri mixte și extravilane, urmand sa se faca exproprieri pentru a face loc conductei de importanta nationala.
Gazoductul va fi amplasat pe teritoriul următoarelor UAT-uri din județul Gorj: Bumbeşti-Jiu, Târgu Cărbuneşti, Hurezani, Jupâneşti, Scoarţa, Stejari, Turcineşti, Vladimir, Schela, Bălănești, Bărbătești și Dănciulești. Prefectul de Gorj, Ciprian Florescu, a declarat că edilii din cele 12 localităţi trebuie să trateze cu toată seriozitatea proiectul BRUA şi nu trebuie să existe sincope în derularea lucrărilor. „Vreau să tratăm acest proiect cu toată seriozitatea. Este o conductă care vine din Bulgaria şi ajunge în Austria. Va trece prin 12 localităţi din judeţul Gorj. Am convocat primarii, cadastriştii şi pe cei specializaţi în fondul funciar pentru a fi eliminate toate problemele. Nu dorim sa ne trezim cu surprize tocmai în judeţul Gorj. Este un obiectiv de maximă importanţă“, a precizat Ciprian Florescu, prefectul de Gorj, citat de site-ul Gazeta de Sud.
“Lucrurile nu sunt placute!”
În opinia prefectului, primarii trebuie să aibă toată deschiderea faţă de proiect şi să colaboreze cu cei care realizează gazoductul. Ciprian Florescu a precizat că nu exclude apariţia unor disfuncţionalităţi, având în vedere că judeţul Gorj nu este pe primul loc nici la retrocedări, nici la exproprieri de utilitate publică. Un exemplu în acest sens este varianta ocolitoare a municipiului Târgu Jiu, blocată într-un punct de unul dintre proprietarii de terenuri nemulţumiţi de cuantumul despăgubirii acordate de stat. „Primarii trebuie să îşi arate toată deschiderea şi o seriozitate maximă. Sunt problemele care sunt la Gorj. Este un judeţ cu probleme de ani buni în privinţa aplicării Legilor fondului funciar, a retrocedărilor. Se scaldă într-o situație nefericită. Lucrurile nu sunt plăcute nici pentru cetăţeni, nici pentru administraţie“, a spus Ciprian Florescu, prefectul de Gorj, conform aceluiasi site.
Nivelul despagubirilor “va fi unul multumitor”
Edilul din Hurezani, Gheorghe Cârstea, a precizat că pe teritoriul comunei va fi construită o staţie de comprimare a gazelor. Alte două staţii vor fi construite la Giurgiu şi Caraş-Severin. Nu se va achita autorizaţie de construire, întrucât este vorba de un proiect al statului român şi nu de unul privat. Primarul din Hurezani, a adaugat că gazoductul va traversa localitatea de la est la vest.
La rândul său, primarul din Bălăneşti, Ovidiu Pungan, a dezvaluit că primarii au fost convocaţi şi la Bucureşti, gazoductul fiind de interes naţional. Cetăţenii din Bălăneşti au fost informaţi, în proporţie de 90%, în legătură cu investiţia. Cadastrarea va fi gratuită, însă conducta va trece pe teren intravilan şi mixt. Ovidiu Pungan a precizat că nu se cunoaşte nivelul despăgubirilor, dar că acesta va fi la un nivel mulţumitor pentru localnici. Edilul a mai spus că a purtat discuţii cu şefii Transgaz pentru ca în localitate să fie introdusă o reţea de alimentare cu gaze naturale.
„Cetăţenii sunt informaţi în legătură cu acest proiect, în mare parte. Ştim care va fi traseul. Nu se cunoaşte care este nivelul despăgubirilor, dar credem că va fi mulţumitor. Problema pe care o mai avem noi la nivelul localităţii este lipsa unei reţele de gaze naturale, deşi suntem foarte aproape de municipiul Târgu Jiu. Am purtat deja discuţii cu Transgaz şi vedem ce se poate face“, a menţionat edilul din Bălăneşti.
4.000 de proprietati din Valcea vor fi afectate si ele
Uriaşul Gazoduct va intra în România pin Giurgiu, va trece prin Ilfov, Argeş, Vâlcea, Gorj, Hunedoara, Timiş şi va ieşi în Ungaria prin Nădlac. Va traversa peste 20.000 de proprietăţi private, doar în Vâlcea se estimează ca numărul acestora să fie peste 4000. Daca in Gorj gazoductul trece prin 12 localitati, in Judetul Valcea el va afecta 7 UAT-uri: Drăgăşani, Suteşti, Guşoeni, Măciuca, Tetoiu, Zătreni, Grădiştea.
Conducta ar urma să aibă o lungime totală de circa 550 km, pe culoarul Giurgiu – Podișor – Corbu – Hurezani – Hațeg – Recaș – Horia și va dispune de trei stații de comprimare amplasate pe traseul conductei (SC Corbu, SC Hațeg, SC Horia).
Conform Agerpres, traseul conductei BRUA se va intersecta cu 7 situri naturale protejate: Defileul Jiului (lungimea tronsonului suprapus: 0,542 km), Nordul Gorjului de Vest (13,916 km), Pădurea Bolintin (2,016 km), Strei-Hațeg (3,607 km), Coridorul Rusca Montană-Țarcu-Retezat (2,933 km), Râul Timiș între Rusca și Prisaca (0,739 km) și Valea Oltului Inferior (1,288 km). De asemenea, conducta se va intersecta cu Geoparcul Dinozaurilor „Țara Hațegului”, lungimea tronsonului suprapus fiind de aproape 52 de kilometri. Traseul conductei este, de asemenea, limitrof ariilor naturale protejate Dealurile Drăgășaniului (30-50 m), Grădiștea Muncelului-Cioclovina (63 m), Parcul Național Defileul Jiului (65-240 m, pe o lungime de aproximativ 2.500 m) și Lunca Timișului (670 m).
560 de milioane
de euro este valoarea totala a construirii gazoductului BRUA. El va strabate 4 tari in care va interconecta retelele de gaze: Bulgaria – Romania – Ungaria – Austria