Proiect uriaș pentru infrastructura de apă din Dolj

Compania de Apă “Oltenia” (CAO) din Craiova a semnat, pe 27 mai, contractul pentru managementul şi supervizarea lucrărilor care se vor realiza în Dolj în cadrul Masterplanului de apă al judeţului, un proiect de peste 445 milioane euro, finanţat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM).

Potrivit CAO, contractul de 59.235.100 lei, fără TVA, semnat, miercuri cu Asocierea Eptisa România SRL – Ramboll South East Europe SRL, care a câştigat licitaţia, este primul contract din cadrul Masterplanului de apă – “Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Dolj, în perioada 2014-2020” şi vizează asigurarea asistenţei tehnice pentru managementul proiectului şi supervizarea lucrărilor.

22 de șantiere

“Adjudecat pentru suma de 59.235.100 lei, valoare la care se adaugă TVA, contractul se întinde pe o perioada de 75 de luni de la data emiterii ordinului de începere a lucrărilor. Practic, Asocierea EPTISA ROMÂNIA SRL – RAMBOLL SOUTH EAST EUROPE SRL va supraveghea şi va răspunde de toată activitatea ce se va desfăşura pe cele 22 de şantiere care vor fi deschise pentru lucrările prevăzute în proiect. Mai exact, partea de asistenţă tehnică pentru managementul proiectului vizează informarea publicului, actualizarea strategiei de management al nămolului, actualizarea strategiei privind managementul apelor uzate industriale, extinderea sistemului GIS pentru sistemele de alimentare cu apă şi canalizare din aria proiectului, îmbunătăţirea sistemului de reducere a pierderilor în reţelele de distribuţie şi actualizarea masterplanului revizuit. Pe partea de asistenţă tehnică pentru supervizarea lucrărilor, asocierea celor doua firme va desfăşura activităţi specifice din faza de pre-construcţie până în cea post-construcţie”, se afirmă într-un comunicat al CAO.

Standarde asumate

“Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Dolj, în perioada 2014-2020” are în vedere dezvoltarea infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţul Dolj, pentru conformarea cu obligaţiile asumate de România prin Tratatul de Aderare, privind colectarea şi epurarea apelor uzate, asigurarea standardelor de calitate a apei destinate consumului uman şi dezvoltarea capacităţii operatorilor de servicii.

Pe 14 mai 2019 a fost semnat contractul de finanţare între S.C. Compania de Apă Oltenia S.A. şi Ministerul Fondurilor Europene în calitate de Autoritate de Management POIM, iar pe 17 martie 2020, la sediul Comisiei Europene de la Bruxelles, a fost semnată decizia de finanţare a proiectului, cu o valoare totala de peste 445 milioane de euro.

Până acum s-au investit 260 de milioane de euro

Pentru un control eficient al lucrărilor şi al modului de utilizare a fondurilor, întreaga investiţie a fost împărţită în 22 de contracte de execuţie, la care se adaugă doua contracte de servicii şi alte cinci de achiziţii de produse. În perioada următoare vor fi semnate şi primele contracte de execuţie lucrări, întrucât unele se afla în etapele de soluţionare a contestaţiilor, iar altele în procedura de evaluare.

Investiţiile propuse în cadrul acestui proiect vor continua lucrările pentru alimentare cu apă şi realizarea reţelei de canalizare în judeţ care au fost demarate prin programele anterioare, ISPA şi POS Mediu 2007-2013, în urmă cu 15 ani, pentru care au fost implementate, până în prezent, proiecte în valoare de peste 260 de milioane de euro.

Apă plată de izvor, la robinet

De asemenea, potrivit portalului administrație.ro, în proiect este inclusă şi conducta de apă firul II din sursa Izvarna, astfel încât toţi locuitorii Craiovei să aibă la robinete “apă plată de izvor”, potrivit reprezentanţilor autorităţilor locale.

Prin intermediul acestui proiect se vor amenaja peste 25.000 de branşamente, 154 de kilometri de reţea canalizare, 96 de kilometri de conducte de apă, staţii de clorinare şi staţii de epurare a apelor uzate în 23 de unităţi administrative: Craiova, Cârcea, Malu Mare, Breasta, Bucovăţ, Gherceşti, Mischii, Şimnicu de Sus, Işalniţa, Coţofenii din Dos, Calafat, Maglavit, Băileşti, Poiana Mare, Piscu Vechi, Rastu Nou, Cerăt, Bechet, Ostroveni, Călăraşi, Dăbuleni, Pleniţa şi la nivelul UAT Dolj.

Totodată, va fi construit cel de-al doilea fir al aducţiunii de la Izvarna, care va avea o lungime de 124 kilometri şi va traversa 16 unităţi administrativ-teritoriale din Gorj şi Dolj, pe traseul Tismana – Rovinari – Ţânţăreni – Filiaşi – Coţofenii din Faţă – Almăj – Işalniţa – Şimnicu de Sus – Craiova.

Aducţiunea de apă Craiova – Izvarna II va fi realizată în cadrul “Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Dolj, în perioada 2014-2020” şi, potrivit datelor Consiliului Judeţean, peste 3.000 de proprietari de terenuri din Gorj şi Dolj vor fi expropriaţi, suma aferentă fiind estimată la 180 de milioane de euro.