Procurorii DIICOT Craiova, împreună cu polițiștii de la Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Craiova, au descins, miercuri dimineață, în 11 locații din județele Olt, Teleorman și municipiul București. Ancheta vizează un dosar penal ce are ca obiect infracțiunile de constituirea unui grup infracțional organizat, camătă și șantaj.
Potrivit unor surse judiciare, printre persoanele vizate se numără și Sandu Anghel, cunoscut în lumea interlopă drept Bercea Mondialu, dar și membri ai familiei sale. Gruparea ar fi activat încă din 2022 și ar fi avut o structură bine organizată, condusă de Sandu Anghel, în calitate de lider neoficial.
Potrivit comunicatului DIICOT, gruparea a fost constituită pe criterii familiale, scopul fiind obținerea unor beneficii materiale substanțiale prin acordarea de împrumuturi ilegale. Dobânzile percepute de membrii grupării ar fi fost cuprinse între 10% și 40% lunar, un nivel considerat ilegal și extrem de împovărător pentru debitori.
Ce susțin procurorii DIICOT Craiova
„Din probatoriul administrat a rezultat că, în cursul anului 2022, cinci făptuitori au inițiat și constituit, pe criterii familiale, o grupare de criminalitate organizată, în scopul obținerii unor beneficii materiale substanțiale din acordarea de sume de bani cu împrumut, pentru care au pretins dobânzi lunare, cuprinse între 10 și 40% din valoarea împrumuturilor acordate, operațiunile derulându-se în afara cadrului legal ce reglementează condițiile în care își pot desfășura activitatea entitățile financiare nebancare.
În cadrul grupului infracțional organizat, de tip piramidal, deciziile legate de operațiunile de cămătărie referitoare la selectare persoanelor și stabilirea condițiilor în care li se acordă împrumuturi au revenit liderului, ceilalți membrii având sarcina recuperării creanțelor de la debitori, cărora în mod constant le-au fost majorate dobânzile și li s-au impus penalizări pentru neplata sumelor datorate la termenele stabilite“, se arată în comunicatul DIICOT.
Procurorii DIICOT Craiova au descins în 11 locații din Olt, Teleorman și București. Cum procedau membri grupării vizate de anchetă
Potrivit procurorilor, liderul grupului decidea așadar cine primește bani și în ce condiții, în timp ce ceilalți membri aveau rolul de a recupera sumele datorate, uneori folosind mijloace de constrângere, amenințări sau chiar violențe fizice.
Anchetatorii mai susțin că, în momentul în care persoanele împrumutate nu își mai puteau plăti datoriile, membrii rețelei recurgeau la amenințări și agresiuni, în încercarea de a obține înapoi sumele împrumutate și dobânzile aferente. Dobânzile erau frecvent majorate, iar penalizările aplicate pentru întârziere făceau imposibilă achitarea integrală a sumelor restante.
Sumele obținute din activitățile de camătă erau utilizate pentru achiziționarea de bunuri de lux, printre care autoturisme scumpe, imobile și terenuri, potrivit datelor din anchetă.
Audieri în desfășurare la sediul DIICOT Craiova
Persoanele vizate în dosar urmează să fie audiate la sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, unde procurorii urmează să decidă asupra măsurilor preventive ce se impun în acest caz. Ancheta este în plină desfășurare, iar autoritățile nu exclud extinderea investigațiilor și asupra altor persoane sau fapte conexe.
„Activitățile sunt realizate cu sprijinul jandarmilor din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție“, se mai arată în încheierea comunicatului emis de DIICOT.