joi, ianuarie 23, 2025
5.6 C
Craiova

Priveliste spectaculoasa si unica langa Ramnicu Valcea! Piramidele de la Goranu, stiute doar de localnici si de cativa turisti care le-au descoperit intamplator!

Piramidele de pământ de pe Dealul Goranu din Râmnicu Vâlcea sunt puţin cunoscute chiar şi de către localnici, fiind ascunse de privirile curioşilor. Este vorba despre formatiuni de pământ ale căror înălţimi se apropie de 100 de metri şi care se află aproape de centrul oraşului, la aproximativ 4–5 kilometri depărtare, pe Valea Stăncioiului sau Râpa Ciurii, cum este cunoscută zona.

Numărul vâlcenilor care au auzit sau chiar cunosc locul rezervaţiei geologice unde se găsesc ciudatele formaţiuni naturale este destul de redus, pentru că zona nu se află pe hărţi şi nici nu este marcată. Până va fi în atenţia Centrului de Promovare Turistică Vâlcea sau a Primăriei, pentru a fi exploatată la adevăratul potenţial, va mai dura.

Gheorghe Ploaie, doctor în biologie, fost inspector şcolar de specialitate, acum pensionar, care a studiat structurile de la Goranu, spune despre „şiroiri”  că sunt unice în România. Despre formaţiunile de pământ cu forme ciudate se mai ştie că s-au format în urmă cu aproximativ 10.000 de ani, în urma eroziunii conglomeratelor slab cristalizate şi a apelor rezultate din topirea zăpezilor ori din ploi.

Unii le aseamănă cu nişte piramide, alţii cu tuburi uriaşe de orgă, colorate în roşu sau gri, în funcţie de compoziţia pământului, sau cu un soi de conuri înmănuncheate.

În apropierea spectaculoaselor formaţiuni, la nici un kilometru depărtare s-au construit case, dar dacă nu găseşti un ghid local şansele de a rata „şiroaiele” sau „şiroirile”, aşa cum sunt ele cunoscute în zonă, sunt foarte mari. 12 hectare din jurul ciudăţenilor de la Goranu sunt declarate drept arie protejată, de aproape două decenii.

Există structuri asemănătoare şi în două comune din vestul judeţului: Slătioara şi Stroeşti, dar nu sunt identice cu cele din Râmnicu Vâlcea. Doar de Izvorul Tămăduirii, în fiecare an, când se sfiinţeşte un izvor din apropiere, turiştii se mai abat şi pe la piramide, ca să le admire. În rest, numai cei care ştiu despre existenţa lor le mai vizitează.

Autorităţile le-au cerut celor care le-au studiat să vină cu un proiect, ca să promoveze zona, dar cum oamenii nu au studii în acest domeniu s-au lăsat păgubaşi.

Sunt pomenite pentru prima dată într-un studiu de către prof. universitar Gheorghe Niculescu, în anul 1957.

Ca să poţi ajunge la ele, trebuie ca din şoseaua de centură a oraşului Râmnicu Vâlcea, pe sensul spre Sibiu, să faci la dreapta, pe drumul marcat către Fedeleşoiu, imediat după sensul giratoriu. Înainte de Malul Alb, există un indicator cu Valea Stăncioiului. Se merge paralel cu firul apei, până la şiroiri.

Sursa: Adevarul

Foto: ctmsomesul.ro

Informațiile publicate de euro24info.com pot fi preluate de alte publicații doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.

Ultimele stiri

Realizare URIASĂ pentru ROMÂNIA! Țara noastră, centrul sportului ecvestru în 2025 și 2026!

Vești minunate la început de an pentru comunitatea ecvestră și sportul românesc! În 2025, țara noastră va găzdui la...

Mai multe articole din aceeasi categorie