Iubitorii frumosului și autenticului tradițional au avut șansa de a face o incursiune etnografică în lumea satului oltean. La Muzeul Județean a fost vernisată astăzi o expoziție temporară intitulată „Patrimoniul cultural din zonele etnografice Olt și Romanați”. Publicul vizitator a putut să admire în premieră expozițională portul popular de sărbătoare purtat în anotimpul rece.
Expoziția este o premieră în istoria Muzeului Județean Olt. În ea se găsește o adevărată colecție de iarnă ce conține piese de port popular autentic, dar și obiecte de mobilier, tablouri și icoane pe lemn. În arhitectura expoziției un loc aparte îl au piesele de tezaur din patrimoniul etnografic al muzeului: cojocul bărbătesc de nuntă, ipingeaua sau șubele roșii.
„Atunci cand achizitionezi o piesa care face parte dintr-un ansamblu vestimentar sau dintr-o locuinta, il smulgi din lumea lui simbolica si spirituala. Prin aceasta expozitie ne-am dorit sa reconstituim aceasta lume. De fiecare data cand planuiesc o expozitie, ma gandesc la decalajul acesta dintre atunci si acum. Imi doresc ca fiecare sala a unei expozitii sa fie un „acum” creat din ceva din „altundeva”, de „atunci”, dar mereu prezent „acum”, spune Claudia Balaş, sefa sectiei de etnografie a Muzeului Judetean Olt.
Vizitatorii expoziției au admirat piesele tradiționale oltenești, unice și originale, unele vechi de 300 de ani. Au ascultat cu interes explicațiile ghidului specialist în etnografie și au savurat câteva melodii populare din Țara Oltului de Jos, interpretate de rapsodul Ion Crețeanu.
Expoziția va fi deschisă până pe 30 aprilie 2018. Din dorința de a valorifica patrimoniul popular al acestor locuri, Muzeul Județean va deschide, în viitorul apropiat, o expoziție permanentă a secției de etnografie.
Sursa: Olt Tv