Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat astăzi la Satu Mare că premierul Florin Cîţu va numi în curând un şef al Poliţiei Române. După numire, la nivelul ministerului va fi demarat un amplu proces de reformă, ce va include şi organizarea de concursuri pe posture, a mai spus Bode.
El a precizat că în primele patru luni ale acestui an au fost operate în cadrul Poliţiei, Jandarmeriei şi Poliţiei de Frontieră peste 250 de împuterniciri, iar pentru a rezolva problema resursei umane în Ministerul Afacerilor Interne este nevoie de stabilitate pe funcţiile de conducere.
„În viitorul foarte apropiat, domnul prim-ministru va numi un şef al Poliţiei Române, pentru că, ştiţi foarte bine, inspectorul general al IGPR are rol de secretar de stat şi este în atributul prim-ministrului (această numire n.red.). După care, împreună cu Academia de Poliţie, împreună cu structurile asociative, cu sindicatele, cu colegii din conducerea MAI (…), cu toţii ne vom aşeza la masă şi vom demara un program de reformă în MAI, reformă care obligatoriu trebuie să conţină şi organizarea de concursuri pe posturi de la bază până la vârf şi la toate nivelurile”, a afirmat ministrul Lucian Bode.
Sindicatul Europol: „Împuternicirea, o cale de a instala clientela”
Cei de la Sindicatul Europol tot organizează proteste în fața ministerului, denunțând practica împuternicirilor.
„Ne aflăm în contextul unei situații fără precedent în MAI – vorbim despre practica împuternicirii pe funcțiile de conducere. Dintr-o procedură care are un titlu de excepție și care avea menirea de a asigura conducerea structurii pe durata vacantării postului și până la organizarea concursului, procedură obligatorie după primele 6 luni de împuternicire, miniștrii care s-au perindat, au transformat-o în regulă, pentru a-și numi clientela politică pe funcțiile importante.
Folosirea excesivă a împuternicirii însă, a dat nașterii unei alte situații de ilegalitate la nivelul MAI și a structurilor din subordine, întrucât după expirarea celor două perioade de împuternicire de maximum 6 luni, cei care au ocupat funcțiile nu au mai putut fi împuterniciți, iar concursuri nu au fost organizate pentru că nu s-a primit unde verde pe linie de partid.
Astfel, s-a găsit un artificiu, care însă contravine prevederilor legale, respectiv cel al „desemnării” pe funcția de conducere, instituție juridică pe care nu o regăsim în Ordinul MAI 140/2016 privind activitatea de management și resurse umane în unitățile de poliție ale Ministerului Afacerilor Interne sau în Legea 360/2002 privind Statutul polițistului. Vorbim astfel de o veritabilă „împuternicire” ilegală sub forma „desemnării” la conducerea unei structuri, fără însă a exista un mandat legal care să permită persoanei respective să își asume competențele funcției de conducere exercitată”.
Reamintim că în urma scandalului legat de clanul Duduianu, chestorul Liviu Vasilescu a demisionat din funcție, iar Poliția Română a rămas cu o conducere interimară. Chestorul Eduard Mirițescu este acum șeful interimar al IGPR.