În ultimele zile, Poliția Română s-a confruntat cu mari probleme: cazul Onești, acuzații de tortură sau percheziții greșite. Haosul este menținut și de lipsa unui inspector general: IGPR e condusă prin împuternicire, ca mai toate inspectoratele din țară.
Lipsire de libertate și tortură
Una dintre cele mai grave probleme ale poliției se referă la cei opt agenţi de la Secţia 16 din Capitală care au fost reţinuţi pentru lipsire de libertate în mod ilegal şi tortură. În septembrie 2020, doi tineri au reclamat faptul că au fost bătuţi de poliţişti în zona Eroii Revoluţiei din Capitală, după ce le-au atras atenţia agenţilor că nu poartă mască de protecţie şi dau amenzi fără temei. Unul dintre tineri a reclamat faptul că poliţiştii i-au pus cătuşe la mâini şi l-au lovit cu bastoanele, cu pumnii şi picioarele, după care l-au băgat într-o dubă a poliţiei şi l-au dus pe un câmp în apropiere de Jilava, unde ar fi fost torturat.
Procurorii susţin că, pe 1 septembrie 2020, în jurul orelor 01,45, agenţii de la Secţia 16 au organizat un filtru în zona străzii Calea Şerban Vodă din Bucureşti, context în care au fost abordaţi de persoanele vătămate G.M.I. şi G.T.N., care le-au adresat reproşuri cu privire la nepurtarea măştilor de protecţie.
„În aceste împrejurări, în scopul pedepsirii persoanei vătămate G.M.I. pentru reproşurile adresate, 7 dintre inculpaţi având asupra lor armamentul din dotare au lipsit-o în mod ilegal de libertate, încătuşând-o şi transportând-o împotriva voinţei sale pe un teren viran situat la periferia municipiului Bucureşti, Sectorul 4, unde 5 dintre aceştia au exercitat pentru aproximativ 30 de minute violenţe fizice asupra victimei, aplicându-i lovituri repetate cu corpuri contondente în zona superioară a corpului, a capului, a membrelor superioare şi inferioare, dar şi în zona degetelor mâinilor şi tălpilor. Totodată, unul dintre inculpaţi a supus persoana vătămată unor tratamente degradante. În tot acest timp, ceilalţi doi agenţi de poliţie au asistat în mod pasiv la violenţele exercitate asupra persoanei vătămate. După exercitarea actelor de violenţă, victima a fost abandonată pe respectivul teren viran”, spun procurorii.
În acelaşi timp, alţi doi agenţi l-au încătuşat pe celălalt tânăr şi l-au încuiat într-o autospecială de poliţie, peste două jante auto depozitate pe bancheta din spate, şi l-au transportat apoi în zona Zeţari din Bucureşti, Sectorul 5, unde l-au abandonat pe o stradă întunecată.
În cauză cercetările sunt continuate de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi Direcţia Generală Anticorupţie.
Percheziție la altă adresă
La câteva ore de la anunțul procurorilor în cazul de tortură, altă știre legată de poliție: mascații au descins miercuri la o adresă greșită din Clinceni, județul Ilfov. O femeie și fiica ei au fost trezite cu noaptea în cap de polițiști, care le-au distrus ușa și le-au imobilizat folosind violența. Proprietara i-a urmărit pe cei din forțele speciale în timp ce-i părăseau proprietatea și le-a cerut cu vehemență să-i explice ce s-a întâmplat. Unul dintre polițiștii care apar pe o filmare difuzată de ziare.com se recomandă a fi comisar-șef la Poliția Transporturi.
Poliția Română a anunțat azi că au fost dispuse verificări în acest caz, pentru a se stabili dacă a fost respectată procedura.
„Gafa de la perchezițiile la care polițiștii au descins la o adresă greșită și au dat buzna peste o femeie cu un copil are la bază o documentare greșită”, spune ministrul de Interne, Lucian Bode.
„Legat de descinderile la Ilfov, acea bâlbâială, greşeală a autorităţilor, a trupelor speciale, vreau să vă spun că, dincolo de comunicatul pe care l-au dat colegii mei, vreau să mai dau câteva detalii.
Ieri au avut loc 221 de percheziţii, pe data de 3 martie, pe raza a 34 de judeţe. În ceea ce priveşte situaţia înregistrată în judeţul Ilfov, localitatea Clinceni, investigaţiile premergătoare efectuării percheziţiei au fost efectuate de poliţiştii de la Direcţia Poliţie Transporturi, care au şi participat în ziua de 3 martie 2021 la respectiva activitate.
Aţi văzut explicaţiile publice cu numărul cadastral 26, respectiv 26 A. Pe mine, aceste explicaţii mă interesează foarte puţin. Eu consider că s-a greşit, de aceea specialişti din Direcţia Control Intern vor face verificări şi vor lua toate măsurile care se impun”, a declarat Bode.
El spune că nu pot fi învinuiţi poliţiştii care au mers la adresa respectivă.
„Această acţiune, spun foarte răspicat, nu a avut la bază o documentare corectă. Nu este vina celor care au executat misiunea, ştiţi foarte bine că în astfel de situaţii se face o documentare înainte, şi nu este corect să dăm vina pe cei care au ajuns la faţa locului, în situaţia în care documentarea de dinainte nu a fost una corectă”, a adăugat Lucian Bode.
Cazul Onești: victima criminalului avea urme de gloanțe
Nu în ultimul rând, cazul terifiant de la Onești, unde forțele de ordine au ezitat să acționeze și au fost astfel uciși doi oameni. Pe lângă ampla discuție despre metodele de acțiune ale polițiștilor și negociatorilor, o altă informație aruncă o pată pe emblema IGPR: una dintre victim fusese împușcată de oamenii legii! O fotografie cu corpul victimei arată urme de gloanțe, cel mai probabil de cauciuc.
Dar anchetatorii au negat că gloanţele de cauciuc ar fi atins una dintre victime. „Nu, gloantele de cauciuc și nici una dintre munițiile folosite nu au atins victimele. Victima de 36 de ani prezintă doar plăgi înjunghiate. S-au folosit concomitent cele două tipuri de muniție”, a declarat Alexandru Scurtu, șef SIAS.
Cu toate acestea, ministrul de Interne a confirmat că gloanţele de cauciuc au ajuns în corpul victimei de 36 de ani.
” Vă asigur că știu în acest moment cum s-a folosit munitia si in ce conditii au ajuns acele gloane neletale in corpul victimei. Au explicat si vor explica care a fost pozitia de tragere, unde era victima. Eu am vazut tot si sunt convins anchetele in derulare vor lamuri acest lucru”, a spus Lucian Bode în cadrul unei conferinţe de presă.
IGPR, fără șef
Poliția Română nu are șef din septembrie 2020, când Liviu Vasilescu a demisionat din funcția de inspector general al Poliției Române, după scandalul înmormântării lui Emi Pian.
Poliția Română s-a aflat în centrul unui scandal, după ce au apărut în spațiul public imagini în care șefi ai Poliției apar la o întâlnire de noapte cu liderii clanului Duduianu, după uciderea interlopului Emi Pian în timpul unei partide de barbut.
Echipa managerială a IGPR este formată în acest moment din împuterniciți. Metoda e folosită însă în multe inspectorate de poliție din țară. Un șef de poliție care conduce prin împuternicire are puteri limitate. Mai mult, acționează cu „sabia” schimbării deasupra capului, prin urmare măsurile sale sunt conforme cu ordinele primite de sus. Lipsa unui șef înseamnă lipsa unei reforme asumate și lipsa responsabilității.
În ceea ce privește Oltenia, inspectoratele din județele Dolj, Olt, Vâlcea, Mehedinți sunt conduse tot prin împuternicire.