marți, martie 18, 2025
0.3 C
Craiova

Petiție pentru repunerea în funcție a lui Octav Bjoza

O petiţie prin care i se cere premierului să îl repună în funcția de subsecretar de stat pe fostul deținut politic Octav Bjoza a fost lansată astăzi și a strâns deja peste o mie de semnături. În plus, inițiatorii cer ca Florin Cîţu să le ceară scuze lui Bjoza şi celor pe care i-a ofensat prin gestul său. Petiţia este semnată, printre alţii, de realizatoarea TV Lucia Hossu Longin, de istoricul Marius Oprea, actriţa Manuela Hărăbor, Leontin Iuhas – fiul luptătoarei Doina Cornea, Gabriel Andreescu – disident luptător împotriva regimului Ceauşescu, deputatul PNL Florin Roman, parlamentari PSD şi AUR, preşedinţi de asociaţii ale foștilor deţinuţi politici.

Semnatarii îi cer premierului „să revină de îndată asupra acestei decizii iraţionale”. Totodată, ei cer liderului PNL, Ludovic Orban, „să înţeleagă uriaşa responsabilitate politică şi morală pe care o poartă, în calitate de preşedinte al PNL, pentru consecinţele incalculabile pe care decizia Guvernului Cîţu le atrage după sine şi care nu vor rămâne nesancţionate în primul rând de electorat”.

Semnatarii petiției se declară indignaţi de decizia premierului liberal Florin Câţu de destituire a lui Octav Bjoza din funcţia de subsecretar de stat la Secretariatul de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989.

„Timp de şapte ani, din 2014, de când foştii deţinuţi politici au reuşit cu greu să obţină un post de subsecretar de stat, preşedintele AFDPR a reprezentat cu demnitate şi profesionalism, în ţară şi în străinătate, pe luptătorii anticomunişti şi urmaşii acestora.

În tot acest timp, în ciuda vârstei sale, domnul Octav Bjoza şi-a dăruit fără odihnă fiecare clipă luptei pentru perpetuarea Memoriei Rezistenţei, terfelite de urmaşii celor care au instaurat comunismul, precum şi drepturilor confraţilor săi de luptă şi copiilor acestora, fiind permanent pe drumuri, între Secretariatul de stat şi AFDPR, între locuri din ţară unde susţinea conferinţe, participa la săpăturile de căutare a osemintelor celor exterminaţi de comunişti, ori se dedica altor şi altor cauze ale confraţilor săi”, scriu iniţiatorii petiţiei, adăugând că ştiau că ”integritatea domnului Octav Bjoza nu a fost niciodată pe placul politicienilor, mai ales că nu ezita să ia atitudine nici în faţa deciziilor greşite ale guvernelor din care făcea parte”, ”dar nimeni până acum nu a îndrăznit să se atingă de reprezentantul foştilor deţinuţi politici din executivul României”.

„Ne întrebăm însă dacă Guvernul României realizează că, prin această ofensă adusă comunităţii foştilor deţinuţi politici, luptătorilor anticomunişti şi urmaşilor acestora, nu face decât să redeschidă în societatea românească răni pe care le credeam cu toţii vindecate.

Guvernul României trebuie să servească poporului român, intereselor sale fundamentale. Iar ofensarea, prin eliminarea reprezentării la nivel institutional, a unei comunităţi atât de numeroase şi mai ales proieminente moral, precum aceea a foştilor deţinuţi politici, a luptătorilor anticomunişti şi urmaşilor acestora, nu este de natură să aducă nimic bun în această ţară”, se mai arată în textul petiției.

Premierul Florin Cîțu a explicat motivul pentru care l-a demis pe Bojza: practic, îl acuză că a încercat să mistifice istoria punând pe umerii comunității evreiești aducerea comunismului în România. De asemenea, îi reproșează că a încercat să aducă argumente pentru ca urmașii naziștilor sau fasciștilor să beneficieze de drepturi din partea statului român. „A pune în discuție dimensiunile Holocaustului și a încerca să pui pe umerii comunității evreiești aducerea comunismului în România este nu doar o încercare de a mistifica istoria, ci și un gest periculos pentru valorile democratice. Mai mult, încercarea de a justifica și de a aduce argumente pentru ca urmașii criminalilor de război, naziștilor sau fasciștilor, să beneficieze de drepturi din partea statului român (prevăzute de Legea nr.232/2020) este un afront și o mare nedreptate față de toți cei care au suferit din cauza ororilor comunismului și Holocaustului”, a afirmat Cîțu.

Acesta mai consideră că „o asemenea atitudine a unui demnitar al statului român este extrem de periculoasă pentru valorile democratice câștigate și apărate cu multe sacrificii în ultimii zeci de ani. Este o abordare incompatibilă cu statutul de membru al echipei noastre guvernamentale și de înalt responsabil al Guvernului României”.

Octav Bjoza este și președinte al Asociației Foştilor Deţinuţi Politici și Victime ale Dictaturii din România, iar funcția de subsecretar de stat o deținea din octombrie 2014.

Informațiile publicate de euro24info.com pot fi preluate de alte publicații doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.

Ultimele stiri

(VIDEO) ANUNȚUL BOMBĂ al lui Donald Trump. Va declasifica 80.000 de pagini din dosarul asasinării președintelui J.F. Kennedy!

Anunț bombă al lui Donald Trump despre dosarul asasinării președintelui J.F. Kennedy. Președintele SUA a anunțat că va declasifica,...

Mai multe articole din aceeasi categorie