În ultimii 8 ani, Oltenia a fost regiunea din care au plecat cele mai multe persoane la muncă în străinătate. Statisticile oficiale arată că numărul acestora se apropie de 5.000. Iar principalele motive sunt salariile mici şi condiţiile proaste de muncă din România.
Peste 40.000 de medici din România au cerut să emigreze în ultimul deceniu, mai ales cei din oraşele mici ale ţării. Unul dintre ei este Călin Bădescu, medic de familie din Craiova. Dezamăgit de sistem, a ales să plece. L-a convins o ofertă primită din Franţa.
„Cabinet medical dotat cu tot ce trebuie şi o locuință gratis, pe 6 luni. Și să ajungem la ce ne doare pe noi: un venit minim brut, garantat, pe o perioadă de doi ani de, atenție, 7.000 euro pe lună”, spune medicul Bădescu.
Peste această sumă se adaugă plata gărzilor în spitalele din regiune şi, în final, va ajunge la 8.500 de euro lunar. Călin își va încheia socotelile cu sistemul medical românesc în toamnă.
Nici cei care abia acum învață meserie nu speră să lucreze în ţară. Mai mult de jumătate dintre cursanții școlilor sanitare aleg unitățile care oferă conexiuni cu angajatori străini.
„În primul rând, motivează salarizarea. E o salarizare bună. În special acum, suntem mai conexați cu Germania. Într-adevăr, avem multe oportunități și din afară, dar sper ca și aici să se îmbunătățească situația. Pentru că până la urmă, nimeni nu pleacă de plăcere”, spune Cornelia Pasăre, directorul unei școli sanitare.
Amorțeala autorităților noastre servește angajatorilor din Europa mii de oameni. Chiar în acest moment, în rețeaua EURES sunt disponibile peste 1300 de locuri de muncă, numai pentru români.
„Cele mai multe locuri de muncă sunt oferite de către angajatorii din Germania, respectiv 679 de locuri de muncă. De asemenea, angajatorii din Spania oferă la acest moment 163 de locuri de muncă, iar în Malta sunt disponibile 155 de locuri de muncă”, spune Alina Ghercioiu, purtător de cuvânt AJOFM Dolj.
În statisticile ANOFM, Oltenia este principala regiune care exportă forță de muncă prin rețeaua EURES. Din 2010 și până acum, județele Dolj, Olt și Gorj şi-au disputat primul loc. Peste 3.000 de oameni din aceste județe au plecat să muncească în străinătate.
Sursa: www.digi24.ro