Sicriul cu trupul neisufletit al Regelui Mihai a fost transportat de la Bucuresti la Curtea de Arges cu Trenul Regal, asa cum prevede protocolul Casei Regale. Costurile pentru punerea in functiune a Trenului Regal au fost in jurul a 235.000 de lei si au fost suportate de catre Guvernul Romaniei din fundul de rezerva.
Trenul Regal are o istorie zbuciumata. Cu el a plecat Regele Mihai si Regina Mama Elena in exil, Dupa revenirea in tara, trenul a fost folosit de cateva ori de catre Ghorghe Ghorghiu Dej si Nicolae Ceausescu. Dupa aceea a fost lasat in paragina intr-un triaj.
A fost reconditinonat dupa Revolutie si o data cu reacordarea cetateniei Regelui kihai a reintrat din nou in posesia Casei Regale.
Celor 4 vagoane ale trenului, le-a fost atastat inca unul in care a fost depus si transportat sicriul pe un catafalc. Sicriul a fost tot timpul drumului la Curtea de Arges de catre 3 militari ai Regimentului 30 Garda.
Printul Nicolae nu a mers cu Trenul Regal
La inceputul drumului, sicriul a fost vegheat de Custodele Coroanei Margareta, alaturi de celelalte 4 fiice ale Regelui si de Principele Duda. Printul Nicolae a facut drumul la Curtea de Arges cu o masina. El nu a mers cu Trenul Regal.
Regele a luat cu el, fără voie, răspunsul la întrebarea ”cum ar fi fost dacă s-ar fi întors pe tron?”. În această zi istovitoare în primul rând prin încărcătura ei, mulţimea a revăzut cu ochii minţii fragmente de istorie. Unii s-au simţit furaţi, alţii sunt poate dezamăgiţi. Ultimul drum al Regelui a fost până la urmă unul al unei mari iubiri, care era în noi şi n-am ştiut sau n-am putut să i-o arătăm.
În gările mai mici sau mai mari, mulţimea a aşteptat pe peron trecerea Trenului Regal. Oamenii au ştiut în tăcere ca acesta chiar este ultimul drum al unui suflet care s-a ridicat demn deasupra cinismului istoriei. Mihai Omul merge de acum să îşi întâlnească glorioasa familie.
După ce trenul a ajuns în Gara Regală din Curtea de Argeş, într-un moment solemn, militarii Brigăzii 30 Gardă au predat colegilor lor aflaţi pe peron sicriul şi crucea.
Un moment extraordinar a fost la intrarea trenului in gara Pitesti. Peste 6.000 de oameni au venit pe peroanele garii pentru a-si lua ramas bun de la Majestatea Sa, desi stiau ca trenul nu va opri, ci doar va incetini la intrarea in Gara. Aproape toti cei prezenti au aprins luminile telefoanele in semn de respect fata de Rege.
Trenul regal a parcurs un traseu de trei ore, de la Gara Regala Baneasa pana la Curtea de Arges. Trenul a mers cu viteza redusa prin localitatile Chitila, Titu si Pitesti. Si la Titu, sute de oameni au asteptat trenul regal.