Pedeapsa pentru ÎPS Teodosie, judecat pentru răzvrătire: „Dojană sinodală scrisă”. Sfântul Sinod l-a avertizat că riscă mai mult

Pedeapsa pentru ÎPS Teodosie, judecat pentru răzvrătire: „dojană sinodală scrisă”. Sfântul Sinod l-a avertizat că riscă mai mult

Părintele Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, care la începutul lunii februarie a convocat un miting, punând presiune pe șefii Bisericii Ortodoxe Române (BOR) pentru a înainta Arhiepiscopia Tomisului la grad de Mitropolie, a fost judecat, joi, 29 februarie 2024 de Sfântul Sinod al BOR pentru răzvrătire.

Șefii bisericii au luat în discuție „unele încercări recente de încălcare a ordinii statutare a Bisericii și de tulburare a păcii din viața Bisericii și societății”, la finalul ședinței de lucru prezidate de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel fiind adoptate mai multe măsuri.

ÎPS Teodosie, acuzat de presiune publică

Sfântul Sinod al BOR l-a acuzat pe ÎPS Teodosie că, prin atitudinea sa, „o dezbatere pur eclezială a fost expusă publicului în sensul expres de a fi folosit prin acțiuni de răzvrătire și de presiune publică asupra Sfântului Sinod”. Arhiepiscopul Tomisului, cel care în ultimii doi ani a depus la BOR trei solicitări de înaintare a Arhiepiscopiei Tomisului la rangul de mitropolie, toate respinse, a convocat un miting la care credincioșii să participe.

„Certat” de mai-marii BOR și înștiințat că va fi judecat de către Sfintul Sinod, ÎPS Teodosie a renunțat la miting, însă la sfârșitul săptămânii trecute a instituit trei zile de post și rugăciune în toate bisericile și mânăstirile Arhiepiscopiei Tomisului, pentru atingerea aceluiași țel – transformarea Arhiepiscopiei Tomisului în Mitropolie -, invocând, din nou, „dorința credincioșilor”.

Sfântul Sinod a stabilit, joi, 29 februarie, ca ierarhul să primească o pedeapsă. „Potrivit art. 5C lit. a din Regulamentul autorităților canonice disciplinare și al instanțelor de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române, Înaltpreasfințitul Părinte TEODOSIE, Arhiepiscopul Tomisului, să fie sancționat cu dojană sinodală scrisă (avertisment sinodal scris) pentru încălcarea ordinii statutare a Bisericii și tulburarea păcii din viața Bisericii și a societății, prin acte de răzvrătire, indisciplină și presiune publică”, a fost decizia.

Doar avertisment pentru ÎPS Teodosie

Deși a scăpat cu o pedeapsă nesperat de ușoară, ÎPS Teodosie, căruia i s-au reporșat de asemenea anumite declarații controversate, a fost avertizat în aceeași ședință că în caz de recidivă pedeapsa va fi mult mai grea.

„Aprobă ca, în cazul în care Înaltpreasfințitul Părinte TEODOSIE, Arhiepiscopul Tomisului, va recidiva implicându-se iarăși în acte și acțiuni de încălcare a ordinii statutare a Bisericii și de tulburare a păcii din viața Bisericii și a societății, indiferent de motivele invocate pentru aceasta, să fie trimis în judecata Consistoriului Arhieresc Prim”, a mai stabilit Sfântul Sinod, interzicând, totodată, ca pentru susținerea unor proiecte sau deziderate ale unei eparhii și/sau ale unui ierarh să fie folosite manifestații publice „ori să creeze presiune publică asupra autorității bisericești sau să genereze tulburare în Biserică și societate”.

Vasile Bănescu nu mai comunică în numele Patriarhiei Române

Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, cel care în repetate rânduri i-a dat replica, public, ÎPS Teodosie, a fost la rândul său pus la colț de șefii BOR.

„A luat act că, întrucât opiniile personale ale dlui. VASILE BĂNESCU nu sunt echivalentul unui comunicat de presă oficial al Patriarhiei Române, începând cu data de 1 martie 2024, comunicatele de presă ale Patriarhiei Române vor fi emise de Cancelaria Sfântului Sinod, până la reorganizarea Biroului de Presă al Patriarhiei Române”, a mai decis Sfântul Sinod, conform unui comunicat trasmis de cancelaria Sfântului Sinod.