Pe 21 noiembrie crestin ortodocsii sarbatoresc Intrarea Maicii Domnului in Biserica.

Aceasta zi este una considerata magica prin puterea sa, o sarbatoare a luminii, care sparge intunericul iernii, ziua in care Fecioara Maria, in varsta de trei ani, a fost dusa de parintii sai, Ioachim si Ana, la Templul din Ierusalim.

In popor se spune ca in aceasta zi se deschid cerurile si oamenii cu sufletul curat pot intelege graiul animalelor.
Tot pe 21 noiembrie cei care sunt certati cu cineva trebuie sa isi ceara iertare si sa se impace.
Credinciosii merg la biserica dimineata si duc bucate de post, peste si lumanari pentru a fi sfintite. La biserica, se pomenesc cei care au murit fara lumanare. Se crede ca lumanarea data de pomana se numeste „lumina de veci”, adica nu se va stinge niciodata pe lumea cealalta. Cei care respecta aceasta zi vor avea un an plin de reusite si vor fi sanatosi.

In Baragan, in ajunul acestei zile, copiii pun crengute de mar in aghiasma si le lasa acolo pana la Anul Nou, cand le folosesc drept sorcova.

Este si o zi in care oamenii afla cum va fi vremea in anul care vine. Daca ninge pe 21 noiembrie, va fi o iarna grea. Dar daca in aceasta zi o sa fie soare, se anunta o vara secetoasa.

Pentru ca in familie sa apara norocul credinciosii tin o candela aprinsa toata noaptea.
La sat, la fiecare icoana a Maicii Domnului se asaza un vas cu apa proaspata si se aprinde o lumanare pentru a se alunga bolile. Apa aceasta trebuie bauta dimineata.

Din batrani se spune ca in aceasta zi se da cu usturoi pe la ferestre, usi sau pe vatra pentru a se feri casa de strigoi.