Parcul Cernele a primit finanțare. Se fac pași rapizi în amenajarea Parcului Cernele din Craiova, adică transformarea unei bălți insalubre în parc cu lac de pescuit și debarcader. Primarul Olguța Vasilescu a anunțat, recent, că s-a aprobat finanțarea pentru amenajarea urbanistică pe care municipalitatea vrea să o facă pe un teren degradat, de 8.000 de metri pătrați, de la periferia orașului. Odată asigurată sursa de finanțare – mare parte provine din fonduri europene – autoritățile au mână liberă de a avansa cu proiectul, și anume pot trece la proiectarea lucrărilor. Primăria Craiova își dorește ca acolo să amenajeze un parc modern, care ca fi construit în jurul unui lac.
Primarul Craiovei, Olguța Vasilescu, a anunțat, la sfârșitul săptămânii trecute, că Parcul Cernele, pe care autoritățile vor să-l construiască de la zero, a primit finanțarea europeană care era așteptată, ceea ce înseamnă că, în curând, vor începe și demersurile pentru amenajarea sa.
„Continuăm amenajarea spațiilor verzi, astfel încât fiecare locuitor din Craiova să poată ajunge la un parc în maxim 15 minute. Astăzi a fost semnat contractul de finanțare, din fonduri europene, prin Programul Regional 2021 – 2027 pentru amenajarea viitorului Parc Cernele, în prezent o zonă degradată și mlăștinoasă”, a precizat primarul Craiovei.
Edilul-șef al Craiovei a reamintit că este vorba de o suprafață de peste 8.000 de metri pătrați ai actualei Bălți Cernele, care vor fi decolmatați și amenajați.
„Viitorul parc va include o zonă de sport în aer liber, locuri de joacă pentru copii și amenajări peisagistice specifice parcurilor”, a mai spus Olguța Vasilescu.
Parcul Cernele a primit finanțare. Pasul următor: proiectarea lucrărilor
Pasul următor este inițierea lucrărilor de proiectare, specialiștii urmând să fie consultați de autoritățile pentru a se pune de acord cum va arăta viitorul parc. Demersurile vor începe în cel mai scurt timp, a mai spus primarul.
„Urmează ca, în cel mai scurt timp, să demareze proiectarea viitorului parc. Ne dorim să ridicăm zona de periferie și de aceea facem investiții masive care au început cu asfaltarea și introducerea utilităților și vor continua cu transformarea terenurilor degradate în oaze de verdeață”, a explicat Olguța Vasilescu, despre ceea ce pare să facă parte dintr-o strategie a municipalității pentru zonele de periferie ale municipiului Craiova.
După lucrările de proiectare, investiția va putea să fie scoasă la licitație, pentru execuție.
Un lac cu debarcader, înconjurat de verdeață
Parcul Cernele, așa cum a fost aprobat de consilierii municipali în luna trecută, va fi amenajat în jurul unui lac, care va constitui elementul central al parcului. În apele lacului se va putea pescui, evident pescuit sportiv, și va avea și un debarcader acoperit, acolo unde vizitatorii parcului își vor putea petrece timpul liber.
De jur-împrejurul lacului, va exista o oază de verdeață, care va fi plantată dintre specii care rezistă în zonă – glădiță, salcie, salcâm și nuc.
De subliniat faptul, că întreaga zonă verde care va fi recreată de municipalitate va fi amenajată pe o zonă mlăștinoasă, pentru care va fi nevoie de ample lucrări de desecare și drenare a apelor. La sfârșit, va rezulta, însă, o zonă care va fi recuperată dintr-un areal care, ani de zile, a pus probleme autorităților și a fost ocolit de craioveni, fiind plin de gunoaie.
O investiție de 15 milioane de euro
Investiția este apreciată la aproape 15 milioane de euro, iar partea bună este că o parte din costuri sunt suportate din fonduri europene.
Mai exact, vorbim de o valoare totală de 74.386.930,50 lei (inclusiv TVA). Consiliul Local a aprobat, pe 5 octombrie, contribuția proprie la proiect în sumă de 15.217.330,50 lei, reprezentând achitarea tuturor cheltuielilor neeligibile, cât și contribuția de 2% din valoarea eligibilă a proiectului, în cuantum de 1.183.392 lei (cofinanțarea proiectului).