marți, aprilie 29, 2025
21.2 C
Craiova

Pălinca românească, medaliată la nivel mondial! Distileriile Bran din Satu Mare au luat două medalii

Pălinca de gutui și caisata produse de Distileriile Bran din Satu Mare au câștigat medalia de argint și medalia de aur la cel mai prestigios concurs international de băuturi alcoolice natural distilate ce a avut loc la Bruxelles acum câteva zile. Peste 1.800 de competitori din toată lumea au fost în concurs, într-o ediție spectaculoasă găzduită de belgieni, ceea ce face ca aceste premii să fie și mai valoroase.

Whisky, coniac, brandy, rom, vodcă, gin, grappa, baijiu sau tequila au fost evaluate și clasificate de un grup de experți recunoscuți international. Aceștia au avut o singură misiune: să selecteze acele băuturi de o calitate ireproșabilă, fără părtiniri care decurg din etichetă sau prestigiul vreunei categorii. Caisata și pălinca românească au reușit nu doar să le încânte gustul, ci și să le spună o poveste și să le transmită emoții, așa că le-au premiat.

La Satu Mare bucuria a fost enormă. Iată ce a spus Daniel Bran, managerul companiei, la aflarea veștii: „Purtăm la gâtul sticlelor noastre distincția emoțiilor și tradiției bine distilate și recunoștința unei moșteniri pe care suntem onorați să o ducem mai departe și să o turnăm în pahare. Bran a prins podiumul la Concursul Mondial de la Bruxelles, obținând medalia de aur pentru Caisata Bran și medalia de argint pentru Pălinca de gutui. Două distincții care ne confirmă că inima Transilvaniei are spirit și tărie de caracter, prin fiecare picătură distilată”.

Trebuie spus că producătorul sătmărean a primit și Premiul de Excelență pentru tradiție și calitate în producerea băutuilor alcoolice natural distilate, în cadrul Galei Performanței și Excelenței.

Spirits Selection, ediția 22

Competiția internațională la care a participat brandul românesc Bran – Spirits Selection – a ajuns la cea de-a 22-a ediție. În fiecare an are loc în altă țară, fiind un concurs itinerant. Practic, este modul în care organizatorii aleg să promoveze distileriile locale și spiritul fiecărui loc.  În 2017 au fost în Chile, în 2018 în Bulgaria, China a găzduit ediția din 2019, iar ultimele două, din motive de pandemie, s-au ținut la Bruxelles. În 2022, juriul va avea plăcerea să deguste cele mai fine băuturi distilate natural în Guadelupa, „țara romului”. De altfel, ediția 2022 a Spirits Selection va coincide în mod fericit cu un eveniment local pe gustul organizatorilor– „Drumul romului”.

O poveste românească de succes

Revenind la motivul nostru de mândrie: produsele Distileriilor Bran sunt cunoscute de mulți ani în toată lumea, inclusiv în Statele Unite ale Americii sau Noua Zeelandă. Este o poveste de succes a unei familii care pur și simplu a dus tradiția mai departe, făcând însă investiții în tehnologie și mai ales în oameni.

„Distilăm de când ne știm și știm sigur că rețeta și obiceiu’ ni-s de la Bunicul. El a cultivat și livezile, și tradiția. El singur, cu două cazane de cupru și atât. Vechi de sute de ani, gustul pălincii reușea să fie autentic si în 1969, atunci când Gheorghe Bran distila natural alcoolul la foc direct și împărțea, cu bucurie, terapie în sat și prin împrejurimi. Se întâmpla în Roșiori, cu răbdare și pasiune, ca și-acum.

Ce curgea cândva în țoiuri, se toarnă și azi în shoturi. Și uite așa, să ne tot curgă gusturi blânde și catifelate de pălinci, arome discrete în vișinate și afinate. Să ne descopere însetații de aventură, spiritul să se perpetueze. Hai noroc și noroc nouă că nu dă dureri de cap!”, spun cei de la Bran, mândri de produsele lor care alină dorul de casă al celor plecați din țară, aduc bucurie la nunți și botezuri sau leagă prietenii între tineri din toată lumea la Untold și Nerversea. Acest spirit românesc autentic trebuie să-l fi simțit și jurații de la Spirit Selection când au decis să îi premieze și să-i așeze printre cei mai buni din lume.

 

Informațiile publicate de euro24info.com pot fi preluate de alte publicații doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.

Ultimele stiri

Președintele ALRO, Marian Năstase, despre viitorul industrial al Europei: „Încet-încet, ne îndreptăm spre un realism economic”

Marian Năstase, președintele Consiliului de Administrație al ALRO S.A., a vorbit, într-un interviu pentru Financial Intelligence, despre punctul în...

Mai multe articole din aceeasi categorie