Compania turcă Ozaltin, cea care alături de firma craioveană Strade Bauunternehmung a construit tronsonul 1 al DEx12 Craiova – Pitești, a preluat un lot important de pe Autostrada Unirii (A8).
CNAIR a desemnat Asocierea OZALTIN INSAAT TICARET VE SANAYI A.S. (lider) – INFRAVIS SRL drept câștigătoare a licitației pentru construcția lotului Miercurea Nirajului – Sărățeni, în lungime de 23,4 km (dintre care 1,07 km de tuneluri). Contractul în valoare de 2,98 miliarde de lei (fără TVA) prevede finalizarea construcției în 30 de luni (6 luni proiectare și 24 de luni execuție). Suma este asigurată prin Programul Transport 2021-2027. Contractul va putea fi semnat peste 10 zile, dacă nu vor fi depuse contestații.
Ozaltin are, așadar, la dispoziție 2,98 miliarde de lei (fără TVA) și 30 de luni pentru finalizarea lotului dintre Miercurea Nirajului și Sărățeni al A8. Ozaltin a construit, alături de firma craioveană Strade Bauunternehmung, tronsonul 1 al DEx12 Craiova – Pitești, și va demara lucrările la viductele de 3,2 km de la Nădășelu și Topa Mică, pe secțiunea Nădășelu – Mihăiești a Autostrăzii Transilvania (A3), scoase din contractul cu UMB. De asemenea, Ozaltin este prezentă alături de Makyol pe secțiunea de pe Autostrada Transilvania (A3) cu Tunelul Meseș, cel mai scump și complex lot de autostradă din țară.
Ozaltin intră și pe Autostrada Unirii. Cum arată traseul
Pe traseu lotului Miercurea Nirajului – Sărățeni vor fi construite inclusiv:
- un tunel bidirecțional cu lungimea de 740 m situat în apropierea localității Măgherani;
- un tunel bidirecțional cu lungimea de 330 m situat în apropierea localității Chibed;
- un ecoduct peste DN13A și calea ferată;
- un ecoduct peste DN13, zona Acățari.
Ar mai fi de amintit că de joi, 15 mai, un alt constructor din Turcia, Nurol, a început lucrările pe lotul de autostradă Târgu Mureș – Miercurea Nirajului (24,4 km), parte din Autostrada Unirii (A8). Nurol s-a luptat cu Ozaltin și pentru lotul Miercurea Nirajului – Sărățeni, însă a pierdut.
Autostrada Unirii (A8) începe să adune tot mai mulți constructori. Vorbim de o autostradă de aproximativ 304 km, cu secțiuni montane dificile, cu tuneluri, viaducte și ecoducte, care are în total 13 loturi și trece Prutul pe la Ungheni. Opt dintre tronsoane se află pe secțiunea Târgu Mureș – Târgu Neamț, iar cinci sunt pe secțiunea Târgu Neamț – Iași – Ungheni. 10 din cele 13 loturi au fost scoase până acum la licitație, iar unele au și constructori.
Tronsonul montan al Autostrăzii Unirii, Miercurea Nirajului – Leghin, are șase loturi
Tronsonul montan Miercurea Nirajului – Leghin al A8 conține șase loturi. Dintre acestea, cele de la capete au fost scoase la licitație de către CNAIR, respectiv:
- Lotul Miercurea Nirajului – Sărățeni, pentru care au depus oferte Ozaltin și Nurol, iar Ozaltin a fost desemnată câștigătoare;
- Lotul Pipirig – Leghin, pentru care a fost semnat în martie contract cu UMB.
Celelalte patru loturi ale sectorului montan au fost preluate de CNIR:
- Lotul Sărățeni – Joseni, câștigat de UMB;
- Lotul Joseni – Ditrău, pentru care au fost depuse cinci oferte;
- Lotul Ditrău – Grințies, 38 km, cel mai lung lot al Autostrăzii Unirii A8, atribuit UMB (primul contract semnat de CNIR);
- Lotul Grințieș – Pipirig, pentru care au depus oferte din partea UMB și Mapa.
Până în prezent au fost lansate la licitație toate cele opt loturi ale A8 Târgu Mureș – Târgu Neamț și încă două loturi din cele cinci ale tronsonul A8 Târgu Neamț – Iași – Ungheni. Pentru jumătate din cele opt loturi de la Târgu Mureș la Târgu Neamț au fost semnate contracte, unul cu Nurol și trei cu UMB.