Oltenii sarbatoresc cei 159 de ani de la Unirea Principatelor Române asa cum o fac de ani de zile: depun coroane de flori la statuile domnitorului Alexandru Ioan Cuza, autoritatile tin discursuri, militarii defileaza, oamenii se prind in Hora Unirii.
Dolj
Autoritatile doljene organizează miercuri, 24 ianuarie, o ceremonie militară dedicată celebrării Zilei Unirii Principatelor Române în Piaţa Alexandru Ioan Cuza din municipiul Craiova, începând cu ora 10.00. Dupa ce se vor prinde in Hora Unirii, craiovenii vor avea spectacol de muzica si dansuri populare cu soliștii Marius Măgureanu şi Ciri Mayer și dansatorii unor ansambluri folclorice din judet.
Valcea
Pe platoul din fața Instituției Prefectului Vâlcea va avea loc Ceremonialul festiv dedicat Unirii Principatelor Române de la 1859. Primirea invitațiilor se va derula în intervalul orar 09.55 – 10.00, după care va fi intonat Imnul național.
Urmează evocarea semnificației ceremonialului și prezentarea participanților, după care va fi prezentată o scenetă dedicată Unirii Principatelor, de către actorii Teatrului „Ariel”.
Participanții se vor strânge într-o horă – Hora Unirii, după care va urma un spectacol al orchestrei Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vâlcea.
Mehedinti
Mica Unire va fi marcată de reprezentanții primăriei Drobeta Turnu Severin și cei ai Palatului Culturii Teodor Costescu prin organizarea unui concert folcloric extraordinar. Evenimentul va avea loc pe 24 ianuarie la ora 19:00 în sala de spectacole a palatului culturii.
Membrii grupului Kinonia ai Episcopiei Severinului și Strehaei vor susține un concert de cântece patriotice, iar invitat special în spectacol va fi solista Ansamblului Profesionist ”Maria Tănase” din Craiova, Mariana Ionescu Căpitănescu.
Gorj
Gorjenii sunt așteptați miercuri, la ora 17.00, în centrul municipiului Târgu-Jiu la un Spectacol Ansamblul Artistic Profesionist ,,Doina Gorjului”. La ora 18.00, are loc intrarea cu torţe, dupa care se va desfășura un spectacolul literar-muzical-coregrafic ,,Centenar 2018. Poveste despre Mica Unire”. Îşi dau concursul: Ansamblul Artistic Profesionist ,,Doina Gorjului”, Teatrul Dramatic ,,Elvira Godeanu”, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, Şcoala Populară de Artă, Ansamblurile folclorice de la Polovragi şi Baia de Fier. Manifestările se încheie la ora 19.00 cu Hora Unirii.
Olt
La Slatina, la ora 09:45, la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza se desfasoara un ceremonial militar-religios, iar autoritatile depun coroane de flori. La ora 11.00, slatinenii sunt invitati sa se prinda in Hora Unirii, pe Esplanada. Tot aici va fi si o petrecere cu muzica populara. Pe scena vor evolua artistii de la Ansamblul Profesionist ”Doina Oltului”.