Vinul a inceput sa devina si in Romania o industrie care impleteste perfect pasiunea, stilul si rafinamentul. Podgoriile si cramele sunt nu numai zone in care se produc strugurii, ci si adevarate destinatii turistice. Iar Oltenia nu sta deloc rau la acest capitol. Reginea noastra poate rivaliza oricand cu Drumul Vinului din Buzau si Prahova sau cu viile din Moldova. Judetele care au atras si atrag atentia iubitorilor de vin sunt Valcea si Mehedinti.
Dezvoltarea acestei zone se datoreaza si celor care au investit masiv. Printre ei sunt si persoane publice, cum ar fi guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, sau fostul ministru al justitiei, Valeriu Stoica. Podgoriile si cramele acestora vin cu o gama completa de servicii, oferind variante de cazare de 4 stele unde se pot organiza diferite evenimente, de tip teambuilding sau diverse petreceri de familie.
In ultimii ani tot mai multi oameni au inceput sa prefere turismul viticol, Oltenia intrand fara probleme intre destinatiile importante pentru pasionatii de vin.
Numărul cramelor care practică turismul viticol in Oltenia, adică primesc turiştii în vizită pentru a le prezenta vinurile, podgoriile şi poveştile din spatele fiecărei etichete, a ajuns la 22, arată o analiză a CrameRomania.ro şi Revino.ro, două platforme care promovează turismul viticol şi vinul românesc.
Pe primul loc este Muntenia, iar Oltenia pe locul 2
“În ultimii ani observăm că din ce în ce mai multe persoane aleg să îşi petreacă timpul liber vizitând crame. Este un tip de turism care poate fi realizat de oricine, dar în momentul de faţă persoanele care călătoresc constant îl apreciază cel mai mult. La nivel de preţ, valoarea medie pentru o vizită la cramă este aproximativ 50 lei/persoană în care sunt incluse 5 vinuri, apă şi mici gustări reci precum pâine, grisine, brânză, mezeluri, fructe proaspete sau uscate”, spune Alina Iancu, fondator al unuia din cel mai cunoscut portal romanesc care promoveaza turismul viticol, Revino.ro.
Cele mai multe crame adunate în acelaşi loc se află în Muntenia – Podgoria Dealu Mare (se desfăşoară pe o lungime de aproximativ 65 de kilometri şi o lăţime între 3 şi 12 kilometri), urmată de Oltenia – Podgoria Drăgăşani.
La nivel de cazare, în funcţie de capacitatea fiecărei crame pot fi cazate de la 2 până la 55 persoane, una din cele mai bine cotate crame care ofera si cazare este Avincis.
Valeriu Stoica fost ministru si proprietarul domeniului Avincis a declarat pentru EVZ :
“De pe dealul nostru se vede cel mai frumos lumea”, spune acum fostul demnitar. „Eu și soția mea am devenit pasionați de vin în 2007. După o vizită la Crama Știrbey – Drăgășani ne-am adus aminte că soția a moștenit un domeniu acolo. asa am pornit afacerea care acum merge foarte bine”.
Stoica a devenit boier cu acte in regula si are propriul domeniu, Dealul si Vila Dobrușa, un conac alb, în stil neoromânesc, cu 40 de hectare de vie. De doi ani, Valeriu Stoica vinde vinuri în sistem HoReCa (cu prețuri între 37 și 65 de lei). „Prima recoltă, 2010, a produs 10.000 de sticle de vinuri albe” spune Stoica. Un calcul sumar arată venituri de circa 2 milioane de lei pe an.
este doar un exemplu din multe altele care caracterizeaza podgoriile si cramele din Oltenia.
Ca sa aveti o imagine completa va oferim mai jos lista podgoriilor din Oltenia si siteurile aferente de unde va puteti lua toate informatiile.
Nu ezitati sa le vizitati in vacante sau atunci cand drumul va duce in prejma lor:
CRAMA BAUER – http://www.cramabauer.com/
CRAMA STIRBEY- https://www.stirbey.com/
DOMENIILE DRAGASI – http://www.domeniul-dragasi.ro/ro/
CRAMA OPRISOR – https://www.crama-oprisor.ro/
CASA DE VINURI IORDACHE – https://cvi-dragasani.ro/
CASA DE VINURI ISĂRESCU – http://casaisarescu.ro/
CASA DE VINURI NEGRINI – http://www.negrini.ro/
CRAMA AVINCIS – http://www.avincis.ro/
CRAMA BOLOVANUL – VINARTE – www.vinarte.ro/ro/domeniile-vinarte.php
CRAMA STÂRMINA – VINARTE – www.vinarte.ro/ro/domeniile-vinarte.php
CRAMA CEPARI – http://www.crama-cepari.ro/
CRAMA CORCOVA – http://www.corcova.com/
CRAMA MENNINI – http://cramamennini.ro/
CRAMA SPÂRLENI – http://www.sparleni.ro/main.html
CRAMA V.INC – http://vinc.ro/
CRAMA VIA SANDU – https://www.paradisverde.ro/crame/crama-sandu
DOMENIUL CATLEYA – http://www.catleyawine.com/ro/histoire.html
DOMENIUL COROANEI SEGARCEA – http://www.domeniulcoroanei.com/ro/
VIE VIN VINJU MARE – http://www.vvm.ro/en