Trei eleve din Dolj si Olt și cadrele didactice care le-au pregătit au fost premiate la Parlamentul României pentru performanțele obținute la olimpiadele școlare internaționale.
Doljencele, excelente la Olimpiada Internațională a Elenismului
Sunt doua fete care studiază la unități școlare diferite, însă au reușit să se facă remarcate la aceeași competiție, având ca îndrumător pe cadrul didactic Xantula Giuvanudis. Este vorba de Fey Elena Papalitsas (clasa a V-a) de la Colegiul Național „Frații Buzești“ din Craiova, care a obținut locul I la Olimpiada Internațională a Elenismului, și de Nicoleta Izabela Dincă, elevă în clasa a VII-a la Liceul Teoretic Amărăștii de Jos, locul III la aceeaşi olimpiadă.
„La această festivitate au fost premiați atât elevii care au obținut distincții la olimpiadele și concursurile școlare internaționale pe discipline școlare în anul 2017, cât și profesorii care i-au pregătit. De asemenea, se vor acorda premii și pentru unitățile de învățământ de unde provin copiii“, a precizat Monica Sună, inspector școlar general.
Slătineanca Ramona Deaconu, bronz la Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete
La Gală au fost prezenți și slatineni: olimpica Ramona Diaconu, profesorul de matematică Marius Perianu și directorul Colegiului Național Ion Minulescu Slatina, Carol Kovaci. Ramona Deaconu, îndrumată de prof. Perianu, se numără printre olimpicii internaționali din anul școlar 2016/2017, când, elevă în clasa a XII-a la colegiul slătinean, a înregistrat o performanță de excepție pentru țara noastră, făcând parte din delegația României la Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete de la Zurich: medalia de bronz. In prezent, Ramona studiaza matematica si statistica la Somerville College, Oxford.
166 de elevi români au cucerit anul trecut premii la olimpiade internaţionale
Elevele din Dolj şi Olt au fost la această festivitate alături de alți 166 de elevi câştigători a 228 de distincţii (3 premii I absolute, 61 de medalii de aur și premii I, 77 de medalii de argint și premii II, 60 de medalii de bronz și premii III şi 27 de menţiuni) la olimpiadele internaţionale sau regionale pe discipline atât la juniori, cât şi la seniori. De asemenea, la categoria cadre didactice sunt 203 dascăli care s-au implicat în pregătirea lor.
Premiile pentru rezultatele înregistrate la olimpiadele internaționale sunt următoarele: 12.545 de lei – premiul I absolut pentru cei care au obținut punctaj maxim, 9.720 de lei – premiul I sau medalie de aur, 8.330 de lei – premiul al II-lea sau medalie de argint, 5.950 de lei – premiul al III-lea şi 4.065 de lei – menţiune sau diplome echivalente.
Sumele în bani acordate elevilor care s-au impus în competiţiile regionale la olimpiade balcanice de seniori şi juniori, cum ar fi Olimpiada Internaţională Pluridisciplinară Tuymaada, Olimpiada de Informatică a Europei Centrale, Olimpiada de Chimie „D.I. Mendeleev“ etc. sunt: 4.440 de lei – premiul I sau medalie de aur, 3.785 de lei – premiul al II-lea sau medalie de argint, 2.945 de lei – premiul al III-lea și medalie de bronz şi 2.550 de lei – menţiune sau diplome echivalente.
Profesorii care au pregătit elevii au fost recompensați cu un singur premiu, în cuantumul cel mai mare prevăzut pentru unul dintre elevii lor. Pentru şcolile pe care le frecventează elevii premiați s-a acordat câte un premiu, în cuantumul prevăzut pentru fiecare elev premiat. În acest ultim caz, sumele primite vor fi utilizate pentru dotări destinate sprijinirii eficienţei procesului de învăţământ.
Sursa: Gazeta de Sud
Foto: Facebook