În 20 ianuarie 2024 se împlinesc 656 ani de la prima atestare a Slatinei, iar primăria municipiului organizează cu această ocazie, în perioada 20-24 ianuarie 2024, evenimentul „Gala laureaților”. În cadrul acestuia, cinci personalități vor fi distinse cu titlul „Cetățean de onoare al municipiului Slatina”. Iată cine sunt, conform prezentării din proiectul de hotărâre supus aprobării în ședința de consiliu local:
„Domnul arhitect SEVERICĂ MITRACHE Domnului Arhitect Severică Mitrache – pentru întreaga activitate arhitecturală din municipiul Slatina și pentru implicarea în construirea noului sediu al Judecătoriei Slatina, Casa Fântâneanu, amenajarea secției de istorie și cultură slătineană din cadrul Muzeului Județean Olt și a Complexului Sportiv 1 Mai Slatina; Arhitectul Severică Mitrache s-a născut la Timișoara în data de 24 septembrie 1958 și a studiat la Universitatea de Arhitectură Ion Mincu din București.
După terminarea facultăţii, a ajuns stagiar la Slatina devenind treptat, unul dintre cei mai importanţi arhitecţi ai judeţului şi unul dintre puţinii restauratori din zona Olteniei. A proiectat numeroase clădiri din diverse oraşe ale României: Slatina, Sibiu, Satu-Mare, Bucureşti, Cluj-Napoca, Balş și Drăgăneşti-Olt. Complexul Sportiv Slatina, noul sediu al Judecătoriei Slatina, Casa Fântâneanu, amenajarea secției de istorie și cultură slătineană din cadrul Muzeului Județean Olt, Consulatul german din Sibiu, studiouri ale TVR Craiova, mai multe spaţii comerciale sedii ale unor instituţii bancare, sunt doar câteva dintre lucrările sale de referinţă.
Personalitățile distinse, în 2024, cu titlul „Cetățean de onoare al municipiului Slatina”
Domnul doctor BERTEȘTEANU ȘERBAN – O.R.L.– pentru activitatea sa în domeniul medical, doctor în științe medicale specializat pe chirurgie oncologică cervico facială participând la peste 6.000 de intervenții medicale. Domnul doctor Berteșteanu Serban Vifor Gabriel este un reputat medic O.R.L originar din municipiul Slatina, doctor în științe medicale, ce profesează în București ca medic primar O.R.L. Este fondatorul Centrului de excelență în chirurgie oncologică cervico-facială, fiind al treilea doctor din lume ce a realizat o operație de laringectomie totală transorală.
Cu o vastă experiență în domeniul medical, este specializat pe chirurgie oncologică cervico facială, participând la peste 6.000 de intervenții chirurgicale ca operator principal sau asistent. Din octombrie 2010, este doctor în Ştiinţe Medicale, fiind cunoscut și pentru activitatea în învățământ (catedra O.R.L. spitalul Colțea). Din octombrie 2011 a devenit Șef de Lucrări – Catedra O.R.L. din cadrul Universității Medicină și Farmacie „Carol Davila”, Bucureşti.
Profesorul Marius Perianu – „Cetățean de onoare al municipiului Slatina”
Domnul profesor de matematică MARIUS PERIANU – pentru întreaga sa activitate didactică, fiind coordonatorul lotului Olimpic de Juniori la Matematică al României, Leader și Deputy Leader în cadrul Olimpiadelor Balcanice de Matematică desfășurate în Albania și Turcia; Domnul profesor Marius Perianu este unul dintre cei mai valoroși profesori de matematică cu care municipiul Slatina se mândrește în prezent, fiind coordonatorul lotului Olimpic de Juniori la Matematică al României, Leader și Deputy Leader în cadrul Olimpiadelor Balcanice de Matematică desfășurate în Albania și Turcia, în anul 2023.
Director al Colegiului „Ion Minulescu”, profesor de matematică al prestigiosului Colegiu și Centrului Județean de Excelență Olt, domnul profesor are un C.V. impresionant, fiind membru al Societăţii de Ştiinţe Matematice din România (SSMR). De asemenea, este membru al Comisiei de Evaluare a Olimpiadei Naționale de Matematică și al comisiei de selecție a subiectelor pentru Evaluarea Națională.
DAVID ION – premiu pentru întreaga carieră în medicină
Domnul doctor DAVID ION – premiul acordat pentru întreaga carieră în medicină – cardiologie, pentru profesionalismul, dedicarea și implicarea în activitatea medicală desfășurată la nivelul municipiului Slatina.
Născut la data de 19 decembrie 1943 la Dragoslavele, județul Arges, a absolvit Colegiul Național „Radu Greceanu” din Slatina. A absolvit Facultatea de Medicină din Bucuresti, promoția 1967, specializare medicină internă și cardiologie. A fost Medic Șef la Policlinica Slatina în perioada 1975-1976 și directorul medical al spitalului Slatina 1976-1979.
Până la vârsta de 64 de ani, a fost șef de sectie Cardiologie Spitalul Slatina, înființând secția de Cardiologie – Terapie intensivă și linia de garda de la cardiologie. Spre finalul carierei a activat la cabinetul particular, însumând 50 de ani de vechime în medicină.
VOINESCU CONSTANTIN, laureat pentru activitatea culturală
Domnul profesor de limba și literatura română VOINESCU CONSTANTIN – pentru activitatea culturală susținută, publicând frecvent proză în presa literară. Constantin Voinescu s-a nãscut la Timișoara, pe data de 6 martie 1944 și este absolvent al Facultãţii de Filologie a Universitãţii din Timișoara, promoția 1967. Își începe cariera didacticã la Bârla, în județul Argeș, ulterior fiind Director la Centrul de îndrumare al Culturii Județean Olt. A fost Directorul Școlii Populare de Arta Slatina, Inspector scolar și ulterior profesor de limba si literatura română până în prezent la Școala Gimnazială „Eugen Ionescu”. Din anul 1975 stabilit la Slatina, îndeplinește pe rând diferite funcții de lider cultural, printre care Redactor sef al revistei de cultura „Olt Art”.
În ceea ce privește activitatea de scriitor, a debutat cu prozã scurtã în volumul colectiv Pãmânt în primãvarã, colaborează cu mai multe reviste literare, publicând o mare parte dintre prozele care fac parte din volumul cu titlul provizoriu Dii, tovarășe prim!. Este membru al clubului slãtinean de umor Pașaport de oltean, publicând epigrame în volumele umoristice din ţară, precum și în volumul Puterea râsului. A publicat de-a lungul timpului romane precum: „Mai mult ca trecutul” sau „Dau cuvântul și stau jos”. De asemenea, are preocupări în domeniul limbii române și prețuiește scrisul corect gramatical publicând revistele: „Agramatica”, „Din vorbă în vorbă” și „Like gramatica”. Este în prezent colaborator cu articole de specialitate la reviste naționale: „Argesul”, „Ramuri” și „Orizont”.