Meșterul popular Constantin Nițu a murit duminică, 24 martie 2024, la vârsta de 79 ani.
„Încă unul dintre Tezaurele Oltului a trecut în lumea veșniciei. Este vorba despre Constantin Nițu, de la Cornățelu, comuna Poboru, unul dintre creatorii populari ai Oltului care a lăsat brazde adânci în noi, cei care l-am cunoscut, dar și în memoria celor care au aflat, într-un fel sau altul, despre meșterul popular recunoscut la nivelul tuturor instituțiilor muzeale din România, dar și un colecționar pasionat și cultivat.
Colecția sa etnografică a fost recunoscută la un moment dat de către Reţeaua Colecţiilor şi Muzeelor Etnografice Săteşti Particulare din România ca fiind cea de-a șaptea colecție etnografică din România, ca importanță și valoare etnografică. Această colecție, care ar fi trebuit să se transforme într-un muzeu pe care posesorul ei și l-a visat, s-a împrăștiat în cele patru zări, așa cum și viața lui Constantin Nițu a trecut în acele bucăți din sufletul său, obiectele din muzeul care nu a fost să i se împlinească. (…)
Dumnezeu să-l ierte și să îl aibă în paza sa!”, a scris pe Facebook Valeru Ciurea, reprezentant al Centrului Județean de Cultură și Artă Olt.
„Drum lin, colegul meu drag!”
Constantin Nițu a fost unul dintre meșterii reprezentativi ai Olteniei, creator de costume populare, dar și cercetător și colecționar, din cele peste 150 distincții și premii care i-au fost acordate la loc de cinste fiind Ordinul și Medalia „Serviciu Credincios” din partea Președinției României (primit în 6 mai 2003) și titlul de Tezaur Uman Viu UNESCO din partea Comisiei Naționale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial (primit în 1 martie 2019).
„Dumnezeu să-l ierte și să-l pună în dreapta sa, dacă este cu putință, poate și acolo are ceva de spus în legătură cu ce a făcut cu atâta dragoste și pasiune în viața pe acest pamânt. Dumnezeu să-l odihnească în lumină veșnică și pace! Cu multă durere și recunoștință pentru toată prietenia noastră, îți spun drum lin, nea Costică, colegul meu drag! Nu te vom uita în veci cei care am fost alături, un grup de ,,10 meșteri „, uniți atâția ani și acum ne pierdem unul câte unul, dar sperând că acolo sus ne vom regăsi tot în același grup”, a scris la rândul său meșterul popular Olga Filip, păstrătoare a meșteșugului cusăturilor tradiționale.
FOTO: FB/Valeru Ciurea