vineri, noiembrie 8, 2024
14 C
Craiova

Furnizori de servicii medicale, obligați de CJAS Olt să dea banii înapoi. Cele mai mari sume sunt în contul spitalelor

Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Olt a derulat, de la începutul anului și până în prezent, 47 acțiuni de control la furnizorii de servicii medicale care primesc finanțare din bugetul asigurărilor de sănătate, în urma controalelor imputându-se sume de aproape 170.000 lei. Aceste sume reprezintă contravaloarea serviciilor medicale raportate la CAS Olt cu nerespectarea prevederilor legale şi a obligaţiilor contractuale, au transmis reprezentanții instituției de control.

Au fost verificaţi: 18 medici de familie, doi furnizori de investigaţii medicale paraclinice, un furnizor de dispozitive medicale, 10 farmacii, un cabinet stomatologic, trei controale au vizat asistența medicală spitalicească, cinci – asistența medicală de specialitate clinică, alte cinci – programele naționale de sănătate și două controale au fost efectuate la furnizori de medicină fizică și de reabilitare.

Cele mai mari sume imputate se regăsesc în contul spitalelor – 130.328,34 lei, din trei spitale controlate, două – spitalul din Slatina și cel din Caracal – având sume de rambursat. Furnizorii de servicii clinice au de rambursat 31.174,31 lei, medicii de familie – peste 6.300 lei (din 18 medici controlați, șase au avut abateri), în vreme ce în urma controalelor în domeniul serviciilor medicale finanțate prin programele de sănătate s-au imputat sume care totalizează puțin peste 300 lei.

Pacienți internați au primit, în aceeași zi, și servicii în ambulatoriu sau spitalizare de zi

Reprezentanții CJAS Olt au verificat: modul de respectare a clauzelor contractuale; concordanța serviciilor medicale contractate, raportate de furnizor și decontate de casa de asigurări de sănătate cu serviciile medicale consemnate în evidențele cabinetelor medicale; respectarea programului de lucru; modul de respectare pe parcursul derulării contractului a condiţiilor existente la momentul evaluării.

Principalele disfuncţionalităţi constatate au fost: servicii medicale raportate şi neregăsite consemnate în registrele de consultaţii; cazuri de pacienți care erau internați în aceeaşi unitate sanitară prin spitalizare continuă şi în aceeaşi zi au beneficiat de servicii medicale în ambulatoriu sau în regim de spitalizare de zi; acordarea de certificate de concediu medical fără respectarea prevederilor OUG nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate și nerespectarea programului de lucru.

Informațiile publicate de euro24info.com pot fi preluate de alte publicații doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.

Ultimele stiri

Marcel Ciolacu promite eliminarea controalelor Schengen, până la plecarea sa din funcție

Marcel Ciolacu promite eliminarea controalelor Schengen, până la plecarea sa din funcție. Care este termenul oferit de premier

Mai multe articole din aceeasi categorie