Consiliul Județean (CJ) Olt va deveni prosumator, consilierii aprobând în ședința de miercuri, 29 noiembrie 2023, proiectul „Sistem fotovoltaic On Grid având Pi – 100 kWp”, în vederea finanțării acestuia în cadrul Fondului pentru modernizare, Măsura „Sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsum pentru entități publice”.
Prin implementarea proiectului se urmărește reducerea consumului de energie electrică din surse convenționale, reducerea costurilor cu energia electrică și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Sistemul fotovoltaic va fi instalat pe un teren aflat în proprietatea CJ Olt, situat în vecinătatea Spitalului de Psihiatrie Cronici Schitu-Greci, dar de energia electrică produsă aici nu va beneficia doar spitalul, ci producția a fost calculată să acopere necesarul tuturor instituțiilor din subordinea CJ Olt.
„Este vorba despre un sistem fotovoltaic pe care vrem să-l amplasăm pe un teren pe care Consiliul Județean îl are în comuna Schitu, în vecinătatea Spitalului de Psihiatrie. (…) Impactul calculat este pe costurile pe care le avem în momentul de față cu energia electrică, nicidecum nu ne interesează obținerea de profit. Nici nu se poate, să știți. Ai voie să depui proiect cam în limita estimării a cât consumi tu”, a precizat președintele CJ Olt, Marius Oprescu.
Consiliul Județean Olt va deveni prosumator. Proiectul are o valoare totală de 1.140.480 lei
Proiectul are o valoare totală de 1.140.480,73 lei (inclusiv TVA), iar economia de energie electrică ar urma să fie de 94,73%. Durata estimată de pregătire, achiziție, proiectare, execuţie și monitorizare a funcționării în bune condiții este de 20 de luni. „Dacă astăzi am aprobat indicatorii, probabil că în ianuarie vom ridica în sistem licitația și la jumătatea anului viitor e posibil să începem construcția acestui parc”, a mai precizat Oprescu.
Conform proiectului de hotărâre supus astăzi votului consilierilor, din cele două scenarii luate în calcul în etapa analizei pentru depunerea proiectului de instalare a sistemului fotovoltaic, s-a optat pentru scenariul care are următorii parametri:
• Energie electrică utilizată, medie anuală: 129.63 MWh/an (anul de referință 2022);
• Puterea totală instalată a centralei fotovoltaice: 99.9 kWp;
• Energia produsă fotovoltaic, medie anuală: 122,800 MWh;
• Economia de energie electrică: 94.73%
• Reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în tone echivalent CO2/an = 75.85 tCO2/an.