OLT: Bursa locurilor de muncă: angajatorii caută personal, șomerii fug de oferte

Numărul persoanelor cu adevărat interesate de un loc de muncă, în județul Olt, continuă să fie mai mic decât numărul locurilor de muncă vacante. La Bursa generală a locurilor de muncă, organizată de AJOFM Olt și desfășurată vineri, 12 mai 2023, la Slatina și Caracal, angajatorii au venit cu 520 locuri de muncă vacante, din diverse domenii de activitate. La finalul întâlnirii între angajatori și șomeri, doar 256 persoane au fost selectate pentru un interviu/probă de lucru, deși organizatorii au menționat că peste 700 persoane au participat la eveniment.

Angajatorii sunt din ce în ce mai dezamăgiți că nu mai găsesc pe piața locală forță de muncă, deși anunțurile lor de angajare se regăsesc atât pe site-uri specializate, cât și pe rețelele sociale.
La bursa locurilor de muncă desfășurată la Slatina, la Casa de Cultură a Sindicatelor, au venit câteva sute de persoane. O bună parte au fost elevi care vor finaliza în această vară cursurile liceale, iar o altă bună parte – șomeri aflați în perioada în care primesc indemnizație, prea puțin interesați să se angajeze din nou cu acte în regulă. Unii spun că au lucrat în condiții grele și că simt nevoia să facă o pauză, însă statutul de șomer i-a obligat să vină la bursă, alții sunt nemulțumiți de ce li se oferă, așa că s-ar întoarce „în câmpul muncii” doar pentru un salariu peste cel de la vechiul loc de muncă. În tot acest timp, angajatorii dau din colț în colț că nu găsesc ocupanți pentru sute de posturi precum: electrician, mecanic, casier încasator, vânzător, spălător vehicule, operator producție, lucrător depozit, brutar, confecționer asamblor articole textile, tehnician mentenanță, stivuitorist, lucrător comercial, zidar, dulgher, muncitor necalificat etc.
Au fost și posturi pentru persoane cu studii superioare, cele mai multe în domeniul tehnic. Inginerii se găsesc însă greu, spun reprezentanții firmelor, ca și muncitorii calificați.

„Persoane calificate găsim greu. Ne întreabă cel mai des de muncitor necalificat, dar când aud ce trebuie să facă, și mai ales că trebuie să lucreze în ture, deja… Nu m-a întrebat nimeni de salariu”, a precizat reprezentanta unei mari firme de pe platforma industrială a Slatinei.
„Nu găsim de ceva vreme angajați, n-aș putea să vă spun exact de când. Nu sunt interesați de domeniul confecțiilor, pur și simplu, nu se mai pune problema că ar fi nemulțumiți de salariu, de program, sau de altceva. Nu vin nici să stăm de vorbă”, a spus și reprezentanta unei firme din domeniul confecțiilor textile.

Tinerii viitori absolvenți de liceu au zăbovit cel mai puțin în fața ofertelor de lucru. Reprezentanții Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Olt le-au precizat acestora ce au de făcut pentru a se înregistra în evidențele serviciului public de ocupare, astfel încât să beneficieze de indemnizație de șomaj (dacă nu continuă studiile și nu-și găsesc de lucru), sau să urmeze cursuri diverse de calificare. Tot lor le-a fost prezentată și oferta unei școli de maiștri militari, tinerii aflând că pentru anul școlar viitor nu se mai organizează examen de admitere cu probe la diverse discipline, ci se susțin doar probele eliminatorii (proba sportivă, examen psihologic și examen medical), admiterea urmând să aibă loc în baza mediei de la Bacalaureat.