Fostul șef al serviciilor secrete olandeze, Dick Schoof, a depus marți jurământul în funcția de prim-ministru al Țărilor de Jos, succedându-l pe Mark Rutte. În vârstă de 67 de ani, Schoof preia conducerea guvernului după ce Rutte a fost numit săptămâna trecută secretar general al NATO, punând astfel capăt unui mandat de 14 ani în fruntea executivului olandez, informează eurostiri.ro.
Schoof, 67 de ani, a fost director al Serviciului General de Informații și Securitate (în anii 2018-2020). Are o lungă carieră de funcționar public, fiind, între altele, șef al Serviciului de Imigrări și secretar general al Ministerului Justiției.
Noul guvern de coaliție, format din patru partide de dreapta, își propune implementarea unor politici stricte privind migrația. Printre membrii cabinetului se numără și miniștri din partidul de extremă dreapta al lui Geert Wilders, cunoscut pentru declarațiile sale anti-islam și eurosceptice. Această colaborare politică marchează o schimbare semnificativă în peisajul politic olandez, având în vedere pozițiile controversate ale partidului lui Wilders.
Fostul șef al serviciilor secrete a preluat conducerea guvernului. Dick Schoof a promis „cea mai strictă politică de admitere a azilului și cel mai cuprinzător pachet de măsuri pentru a controla migrația”
Astfel, în loc să-și prezinte propriii lideri pentru funcția de prim-ministru, cei patru parteneri de coaliție – PVV (Partidul Libertății) al lui Wilders, Partidul Fermierilor (BBB), VVD liberal-conservator și noul partid anticorupție NSC – au convenit asupra lui Schoof. Acesta a promis să implementeze „decisiv” planurile coaliției pentru „cea mai strictă politică de admitere a azilului și cel mai cuprinzător pachet de măsuri pentru a controla migrația.”
Deși a fost membru al Partidului Laburist în trecut, Schoof nu este în prezent afiliat niciunui partid politic. Această poziție neutră îi conferă o oarecare flexibilitate în navigarea peisajului politic complex al Olandei, mai susține sursa citată.