Sfarsitul saptamanii trecute a adus cu sine aprobarea modificarilor Codului Rutier, noile obligatii pentru soferi si pentru proprietarii de automobile intrand in vigoare in 20 mai 2018. Noile modificari au fost dezbatute in ultima perioada, iar in urma cu cateva zile au fost aprobate intr-o sedinta de Guvern.
Legislativul a motivat aceste modificari ale Codului Rutier prin necesitatea armonizarii legislatiei romanesti cu cea regasita la nivelul Uniunii Europene. Asadar, haideti sa aflam impreuna care sunt cele mai importante modificari pe care le aduce Ordonanta de Urgenta data de Guvern in legatura cu aceasta modificare a Codului Rutier.
Unul dintre cele mai importante aspecte de care trebuie sa tinem cont de azi inainte este cel al termenului Inspectiei Tehnice Periodice (ITP). Conform Codului Rutier modificat, certificatul de inmatriculare va fi suspendat in cazul in care ITP-ul a expirat sau a fost anulat. Asadar, trebuie sa fim mult mai atenti in privinta termenului de valabilitate al ITP-ului inscris in acte pentru a nu risca o asemenea sanctiune.
Obtinerea ITP-ului va fi mai usoara
Un alt punct important vizat de noile modificari aduse Codului Rutier ii are in vizor pe cei care cumpara masini de la alti proprietari si uita sau amana sa solicite transcrierea dreptului de proprietate al automobilului in timp util. Conform legii, noii proprietari au la dispozitie 90 de zile pentru a se ocupa de aceasta sarcina incepand cu data dobandirii dreptului de proprietate al automobilului. Daca aceasta sarcina nu va fi indeplinita, noul proprietar va fi sanctionat cu aceeasi masura de suspendare a certificatului de inmatriculare.
In cazul in care va ganditi sa nu acordati o importanta prea mare acestei sanctiuni de suspendare a certificatului de inmatriculare, va avertizam ca poate avea urmari serioase. Conducerea unui automobil cu certificatul de inmatriculare suspendat va poate aduce o amenda considerabila cuprinsa intre 1305 si 2900 de lei, respectiv o sanctiune cuprinsa intre 9 si 20 de puncte.
De asemenea, certificatul de inmatriculare va fi retinut si va fi inlocuit de o dovada care nu da insa drept de circulatie. Totodata, placutele cu numerele de inmatriculare vor fi si ele retinute.
Noul Cod Rutier modificat are si un punct pozitiv pentru soferi care face referire la obtinerea ITP-ului. Astfel, proprietarii de automobile ar urma sa aiba o misiune mult mai facila in a obtine acest ITP. Spunem asta pentru ca noua legislatie permite obtinerea ITP-ului chiar si in conditiile in care automobilul prezinta unele deficiente minore care nu afecteaza siguranta circulatiei.
Sursa: cars.ro