Preşedintele Nicuşor Dan a susținut, miercuri, prima conferință de presă de după instalarea la Cotroceni. El a vorbit despre viitorul guvern, despre nivelul TVA, dar și de zvonurile privind o implicare a României în răboiul din Ucraina.
În ceea ce privește formarea viitorului guvern, Nicușor Dan a precizat că nu s-a discutat de persoane până în acest moment. „Au fost puse pe masă diferite scenarii de prim-ministru, dar fără ca persoane să fie nominalizate“, a explicat Nicușor Dan.
„Salut disponibilitatea tuturor partidelor de a participa în acest moment la formarea guvernului. Nu am discutat de nume. Privind deficitul, avem un grup care lucrează. Prima schiță va fi prezentată liderilor mâine, joi. De aici începe discuția politică. Vreau să transmit mediului de afaceri că suntem serioși“, a spus președintele.
În privința creșterii TVA, el a subliniat că își menține declarația din campanie când a dat în scris că nu va crește. Întrebat dacă dă în scris că nu va crește, Nicușor Dan a subliniat că a făcut deja acest lucru și toate discuțiile vor porni de aici.
Nicușor Dan, la prima conferință de la instalarea la Cotroceni: „Nu intrăm în război!“
Președintele Nicușor Dan a ținut să lămurească o serie de informații care sunt rostogolite în mediul online și a spus că nu există un risc iminent ca România să intre în război.
Nicușor Dan a spus că nu se pune problema unei mobilizări generale în România și trebuie să fie mărit corpul militarilor profesioniști. „Nu, nu au existat astfel de discuții și eu cred că pentru România este important să-și extindă corpul de profesioniști. Haideți să nu ducem oamenii în scenarii care sunt absolut ipotetice. Ce trebuie noi să facem este să creștem, deși este dureros, cheltuielile pentru apărare și să acționăm prin descurajare“, a spus Nicușor Dan.
Totodată, Comisia Europeană urmează să anunțe care sunt deciziile privind finanțarea în continuarea a României.
„Este aceeași discuție pe care am avut-o și cu doamna Ursula von der Leyen. Mesajul nostru este acela că suntem oameni serioși și că, deși statul român a acționat mult prea puțin și nu și-a respectat angajamentele până acum, noi sunt serioși și înțelegem momentul prin care trecem și ne vom respecta angajamentele. Termenul nostru este de 30 iunie, când trebuie să venim cu acel pachet de măsuri“, a declarat Nicușor Dan.
„Chiar dacă în discuția cu Comisia Europeană cheltuielile militare nu vor fi în acea limită de 3%, acele cheltuieli vor intra într-un deficit real pe care va trebui să îl refinanțăm“, a mai spus Nicușor Dan.
Se anunță o reorganizarea administrativ-teritorială a României, dar după 2028
Președintele României a mai precizat că limitările în activitatea UAT-urilor ar putea apărea încă din 2025. Întrebat cât de apropiată sau cât de îndepărtată este această reformă, șeful statului a oferit un răspuns detaliat.
„Sunt mai multe paliere de discuții aici. O reorganizare adevărată administrativ-teritorială nu se poate face mai devreme de 2028, pentru că sunt primari, consilieri locali care au câștigat alegerile cu un mandat din partea cetățenilor pentru patru ani și trebuie să respectăm lucrul acesta“, a explicat Nicușor Dan, făcând referire la respectarea legitimității aleșilor locali până la finalul mandatului actual.
Totuși, el a adăugat că pregătirea unei eventuale reforme ar trebui să înceapă mai devreme: „În schimb, după aceea, da, este necesar ca până în 2027 să reflectăm la chestiunea asta“. Întrebat și despre posibilele concedieri în aparatul de stat, în contextul promisiunilor de reformă instituțională din partea Guvernului, președintele a declarat că, deocamdată, nu s-a realizat o evaluare completă.