Natura s-a dezlănțuit la Galați și Vaslui. Apele sunt așteptate să-și iasă din nou din matcă în județele Galați și Vaslui, unde sunt mobilizați sute de pompieri, jandarmi și polițiști, dar și efective ale MApN, care acționează cu bărci pneumatice și elicoptere. Situația este dramatică, a descris starea de spirit a locuitorilor, premierul Marcel Ciolacu, care se află, de ieri, în mijlocul sinistraților. Patru persoane au decedat, iar alte două sunt date dispărute. Peste 200 de oameni au fost evacuați din propriile locuințe, după ce apa a ajuns și la doi metri.
Premierul Marcel Ciolacu și preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, au ajuns, duminică, la Slobozia Conachi, din judeţul Galaţi. Cei doi oficiali și-au petrecut și noaptea trecută în zonele afectate de inundații, conform declarațiilor acestora. Marcel Ciolacu a anunțat că, din nefericire, mai există două persoane dispărute de două zile. Premierul a mai precizat și că Armata este pregătită să intervină după retragerea apelor și va urma o perioadă de acordare de ajutoare pentru sinistrați.
Primarii și CJ vor acționa rapid după ce se retrag apele
„Nu avem o veste foarte bună: Încă sunt două persoane dispărute de acum 2 nopți. În ceea ce privește lupta cu apele, lucrurile au fost sub control. Prioritățile de acum sunt refacerea infrastructurii. Primarii și CJ vor acționa rapid după ce se retrag apele. Va fi în continuare o emoție și o tensiune în zonă, dar sper să ne coordonăm foarte bine cu administrația locală, așa cum am făcut în ultimele 36 de ore, pentru a trece cât mai repede”, a declarat Ciolacu.
El i-a mulțumit liderului PNL că a mers în zonele afectate, spunând că aceasta „este o normalitate”, când, dincolo de disensiunile politice, politicienii trebuie să conlucreze. „A existat o solidaritate a politicienilor la un moment important”, a spus Ciolacu. Întrebat despre cele două persoane dispărute, Ciolacu a spus că nu se știu toate detalii și că e posibil să fie și o alarmă falsă, în sensul că sunt la rude.
Natura s-a dezlănțuit la Galați și Vaslui. S-a emis un nou cod roșu de inundații în cele două județe
Coșmarul pare că nu s-a terminat pentru locuitorii din județele Galați și Vaslui, care și-au văzut curțile, apoi locuințele cuprinse de ape și a fost nevoie să le părăsească, ajutați de pompieri, pentru a-și salva viețile.
Hidrologii au prelungit, sâmbătă noaptea, avertizarea cod roşu privind depăşirea cotelor de pericol pe mai multe cursuri de apă din judeţele Galaţi şi Vaslui. Sunt vizate râurile Siret și Prut, dar și afluenți ai acestora. Cel mai grav afectat de ploile aduse de ciclonul Boris este județul Galați, unde patru oameni au murit, mii de gospodării au fost inundate, iar sute de oameni au fost evacuaţi.
Prezent la fața locului, ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a anunţat sâmbătă că forţele de intervenţie la inundaţiile din judeţul Galaţi au evacuat peste 160 de persoane şi au salvat 95 de oameni aflaţi în situaţii critice.
„Am intervenit cu toate trupele aflate la dispoziţie în judeţul Galaţi şi am adus forţe din judeţele limitrofe judeţului. Au fost puse în stare de pregătire, la nevoie, trupe de Jandarmerie şi Poliţie. În urma intervenţiei, au fost evacuate peste 160 de persoane, au fost salvate 95 de vieţi din situaţii critice. Din păcate, au fost înregistrate şi patru decese. S-a intervenit cu mijloacele din dotare, inclusiv cu elicoptere”, a declarat Predoiu. De asemenea, el a spus că autorităţile sunt pregătite să instaleze tabere pentru refugiaţi. Persoane au fost evacuate şi în Vaslui, unde inundațiile au lăsat și mai multe localități fără energie electrică.
Autoritățile construiesc tabere pentru sinistrați
În localitățile Slobozia Conachi și Pechea, cele mai grav afectate, vor fi amenajate două tabere, cu o capacitate de 400 de locuri fiecare, pentru preluarea persoanelor care nu se mai pot întoarce în locuinețele lor. Oamenilor le vor fi asigurate apă, alimente, paturi si lenjerii de pat, saci de dormit, pentru cazarea temporară.
De asemenea, în județul Galați, au fost amenajate și primele 30 de locuințe modulare din cele 50 din primul lot trimis către zonele afectate. Premierul Marcel Ciolacu a cerut suplimentarea cu încă 200 de locuințe modulare, care vor fi amplasate în zone sigure, stabilite împreună cu reprezentanții Apelor Române.
În paralel cu amenajarea taberelor pentru sinistrați, salvatorii luptă pentru a pune la adăpost viețile localnicilor. Acțiunea de salvare este una de mari proporții. Nu mai puțin de 600 de pompieri, jandarmi, poliţişti, forţe ale armatei, personal al aviaţiei – au fost implicaţi în acţiunile de salvare şi de ajutorare în cele 22 de localităţi afectate din judeţul Galaţi (Valea Mărului, Piscu, Pechea, Slobozia Conachi, Griviţa, Cuza Vodă, Cudalbi, Costache Negri, Corni, Băneasa, Corod, Târgu Bujor, Jorăşti, Drăguşeni, Smulţi, Bereşti, Bereşti Meria, Bălăbăneşti, Tudor Vladimirescu, Bălăşeşti, Rediu şi Sugurlui).
Două detaşamente ale Ministerului Apărării Naţionale, dotate cu bărci de salvare şi camioane, au intervenit, la solicitarea autorităţilor locale, în judeţul Galaţi.