Moartea inspectorului DSP Gorj, Adrian Dobrin, a declanșat un cutremur în sistemul sanitar din județ. Toată lumea spune că acesta a murit din cauză că aparatul de oxigen din ambulanță s-a defectat în timp ce era transportat spre București. În realitate, el a făcut stop cardiorespirator la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Vâlcea, după ce fusese deja stabilizat. Se pare că scandalul are un singur scop: demiterea directorului de la Serviciul de Ambulanță Gorj și înlocuirea lui „cu cine trebuie”.
„Nu o să mi se întâmple mie!”
Din câte povestesc prietenii, Adrian Dobrin nu era genul care să se sperie de un virus, fie el și Covid 19. Nu s-a vaccinat și cunoscuții săi spun că avea o atitudine care spunea „Nu o să mi se întâmple mie să mă infectez!”. Pe 1 martie, a venit la spitalul din Târgu Jiu, chiar și la secția ATI, să ofere flori și mărțișoare doamnelor. „Ni s-a părut nouă că are o culoare cam spre vânăt, nu părea în regulă”, au declarat pentru euroolteniainfo.com surse din spital. Pentru că nu se simțea bine, Adrian Dobrin a decis să se interneze. A ales, inexplicabil, spitalul din Târgu Cărbunești. A stat acolo până vineri, 5 martie. Comunica pe mesaje cu prieteni și starea sa nu era bună deloc. Toți i-au spus să vină la Spitalul Județean Târgu Jiu, unde sunt totuși alte condiții decât la Târgu Cărbunești. I s-a cerut un computer tomograf și a fost internat la Târgu Jiu.
Virusul atacase 95 la sută din plămâni
După cum au văzut pe imagistică, cei de la ATI Târgu Jiu și-au dat seama că starea lui Dobrin e foarte gravă. Practic, 95 din plămânii săi erau deja afectați de virus. În plus, avea traheea fisurată. Cineva chiar a spus că șansele sale sunt minime. S-a decis să fie transferat la Spitalul Universitar din București.
Traseu deviat la Vâlcea
După ce au trecut de Horezu, aparatul care îl alimenta cu oxigen s-a defectat. Dobrin era însoțit în ambulanță de medic și asistent. Ambii îl cunoșteau prea bine, fiind din același sistem. Asistentul l-a ventilat mecanic tot timpul, deci nu i-a lipsit oxigenul. Au decis să devieze de la traseu și să meargă la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Vâlcea. Aici, Dobrin a fost stabilizat. Apoi, la câteva ore, starea sa s-a agravat. În cele din urmă, a suferit un stop cardiorespirator. S-au făcut manevre de resuscitare, dar nu a mai putut fi salvat.
Noua „putere” e de la USR
Presa locală din Târgu Jiu anunță, preluând date și citate ale oficialilor din Gorj, că de vină sunt cei de la Ambulanță și chiar se fac mai multe anchete simultan pentru a vedea ce era cu aparatul de oxigen, dacă mai fusese defect înainte de drumul spre București.
Șeful de la Ambulanță, Constantin Mitroi, a explicat că autosanitara e nouă, din 2019 și că de fapt a cedat o siguranță.
La instituțiile deconcentrate din Gorj urmează însă schimbări. Noul prefect de la USR va instala în funcții directori agreați de partid și de coaliție. De altfel, el a trimis deja Corpul de control la Serviciul de Ambulanță a și făcut câteva declarații despre cazul Dobrin. „Nu ne putem juca cu sănătatea oamenilor. Dacă cineva este vinovat, atunci va răspunde pentru ceea ce s-a întâmplat. Trebuie făcută o verificare amănunţită a stării în care se află toate ambulanţele“.
Fostul prefect era de la PMP, partid care nici măcar nu mai e în Parlament. Serviciul Județean de Ambulanță Gorj ține de Ministerul Sănătății, nu de Consiliul Județean.
Radu Miruță, USR Gorj: Așteptăm un document
Președintele USR Gorj, Radu Miruță, ne-a declarat că nu se știe exact ce s-a întâmplat și că ancheta e în curs. „Nu facem o schimbare de dragul schimbării… De ieri este acolo Corpul de control al prefectului, trebuie să știm exact ce s-a întâmplat. Pentru că ceea ce știm acum știm din presă și am auzit cel puțin trei variante – că a murit în ambulanță, că a murit în spital… că mașina nu avea ITP, că nu mai știm ce. Deci în acest moment nu știm. De aceea trebuie să așteptăm să avem un document asumat. Îl trimitem mai departe și vedem. Nu putem anunța o decizie până nu avem acest document scris”, ne-a spus Miruță.
Soția lui Dobrin vrea să i se facă dreptate
Pe de altă parte, Georgiana Dobrin, rămasă văduvă, acuză sistemul de crimă și spune că se va lupta pentru ca cei responsabili de decesul soțului său să plătească.
„Acum, că mi-am așezat EROUL într-o odihnă vesnică, cu puterile care mi-au mai rămas si cu spiritul puternic pe care mi l-a transmis, crescand langa el de la varsta de 22 de ani, mă folosesc de această retea publică si vă declar următoare: eu am semnat si mi-am asumat riscurile deplasarii la Bucuresti pentru pacientul Adrian Dobrin, dumnevoastra „sistemul sanitar” ati semnat si v-ati asumat riscurile pentru echipamentele detinute? Adrian nu a murit, ci a fost omorât, iar in codul penal se numește crima. Iti promit ca o sa ma lupt, Adrian!”, a scris ea pe Facebook.