Ministrul Mediului, despre Sahara Olteniei: „Pierdem anual 1.000 de hectare de terenuri arabile“

Ministrul Mediului, despre Sahara Olteniei: „Pierdem anual 1.000 de hectare de terenuri arabile“

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, susține că în Sahara Olteniei, așa cum este cunoscută zona de sud a României, în special județele Dolj și Mehedinți, se pierd anual 1.000 de hectare de teren arabil.

Potrivit ministrului, care a și participat, luna trecută, la o acțiune de împădurire în județul Dolj, în comuna Apele Vii, deșertificarea nu poate fi combătută decât prin împăduriri rapide.

„Am fost personal în sudul României, în județul Dolj, în județul Mehedinți, și am văzut cu ochii mei cum deșertul înghite pur și simplu suprafața arabilă de acolo. E foarte greu să te gândești măcar cum trăiește o comunitate dependentă de agricultură, în condițiile în care în Sahara Olteniei, așa cum o numim noi, pierdem anual 1.000 de hectare de terenuri arabile.

Acest lucru nu poate fi combătut, după știința noastră actuală, decât prin niște împăduriri rapide, motiv pentru care mă bucur să constat că mare parte din bugetul fondurilor de împădurire din PNRR, din Planul Național pentru Redresare și Reziliență, ajung acolo unde e mai mare nevoie, respectiv în sudul țării“, a declarat Mircea Fechet, potrivit Agerpres.

Ministrul Mediului a mai precizat că experții susțin că „dacă nu acționăm rapid, în România, în 20 de ani sau poate puțin mai mult timp, vom avea un climat arid, vom avea o climă foarte similară cu clima Greciei“. „E adevărat că, într-o primă fază, mulți oameni s-au bucurat când au aflat această veste, însă, dacă ne referim la modul în care va afecta agricultura, la modul în care va afecta alte sectoare economice și la viața oamenilor de zi cu zi, până la urmă nu e nicio bucurie să suferim atât de repede o schimbare atât de profundă“, a mai spus Mircea Fechet, invitat fiind la cea de-a patra ediție a conferinței „Romanian Business & Investment Roundtable“, organizată de The Economist Impact Events.

Ministrul Mediului: „În județul Bacău, de unde provin eu, mi se spune aproape de fiecare dată că nu mai există apă în fântâni“

Ministrul Mediului a vorbit și despre inundații sau lipsa apei în unele zone. „Atunci când merg în zone inundate – și cunosc exemple de țări care au cheltuit aproape un sfert din Produsul Intern Brut pentru a combate inundațiile anul trecut -, dar când merg în județe afectate de inundații și mi se spune că, statistic vorbind, acele fenomene nu pot să apară decât o dată la 200 de ani, și ei au avut inundații și acum un an și acum 5 ani, fără îndoială că trecem de la această statistică și de la aceste proiecții la viața de zi cu zi.

Și, în calitate de ministru al Mediului, nu pot decât să fiu profund îngrijorat, pe de o parte, și, pe de altă parte, să mă asigur că viitoarele generații față de care avem o datorie extraordinară vor beneficia de un mediu măcar așa cum l-am avut și noi“, a afirmat Fechet.

În plus, șeful de la Mediu a atras atenția asupra secetei, în condițiile în care există localități unde nu mai există apă în fântâni.

„În calitate de ministru și în calitate de parlamentar, călătorind aproape în toate județele României, și mai ales în județul Bacău, de unde provin eu, mi se spune aproape de fiecare dată că nu mai există apă în fântâni. Dacă acest lucru se întâmpla o dată la 10 ani sau o dată la 20 de ani în trecut, acum aproape în fiecare vară oamenii se întreabă cum or să-și adape animalele, cum vor trăi ei înșiși în lipsa unei resurse atât de prețioase, precum apa în fântâni. Spun asta și în contextul în care discut cu colegii de la Administrația Națională Apele Române aproape săptămânal despre pânza freatică, o resursă epuizabilă, și despre modul în care seceta afectează rezervele de apă subterană și supraterană din România“, a susținut Mircea Fechet.

Citește și: (VIDEO) Programele Rabla 2024, lansate oficial la Ford Otosan. Se pregătește primul autoturism electric produs la Craiova!