Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, se află într-o vizită oficială la Washington, la invitația omologului său american, Jennifer Granholm. Proiectele comune strategice România – Statele Unite ale Americii, în domeniul energiei, consitituie prioritate în cadrul discuțiilor.
„Astăzi și mâine sunt la Washington, pentru o serie de întrevederi de o importanță majoră pentru România, la invitația doamnei Jennifer Granholm, secretarul american al Energiei. Am discutat proiecte comune România-SUA în domeniul energiei, de la proiectele nucleare – reactoarele modulare de mici dimensiuni (SMR) la unitățile 3 și 4 de la Cernavodă și proiectul HVDC, cablul de curent continuu care va lega Dobrogea de granița de vest a României. Plus cadrul pentru investiții în centrale eoliene offshore și exploatarea gazului din Marea Neagră.
Dialogul bilateral este la un nivel fără precedent. Statele Unite ale Americii contează pe rolul de lider al României, ca pilon de stabilitate într-o regiune complicată. Avem de partea noastră competența profesioniștilor din sectorul energetic, tradiția în energie nucleară, resursele diversificate și deschiderea permanentă în cadrul parteneriatului strategic România-SUA.
Vă țin la curent cu noutățile”, a precuizat ministrul Sebastian Burduja, pe contul de Facebook.
Întrevederea de la Washington cu secretarul american al energiei, precizează reprezentanții Ministerului Energiei, este completată de o serie de alte întâlniri cu oficialități din departamentele guvernului american: Don Graves, secretarul adjunct al comerțului; José Fernandez, subsecretar pentru economie și energie; Geoffrey R. Pyatt, secretar adjunct pentru resurse energetice; Eliot Kang, secretar adjunct în cadrul Departamentului de Stat al SUA pe probleme de securitate; Yuri Kim, secretar adjunct, reprezentata Departamentului de Stat pentru Europa și Eurasia; și Agnes Dasewicz, director operațional al departamentului de dezvoltare financiară din cadrul guvernului american.
În cele două zile, 10 și 11 august 2023, ministrul Energiei va avea întrevederi cu oficiali ai Casei Albe și va participa la un eveniment în premieră în cadrul institutului Atlantic Council. Din delegația României participă: E.S. Andrei Muraru, Ambasadorul României la Washington, Cosmin Ghiță, CEO Nuclearelectrica și experți din cadrul Mihisterului Energiei și Ambasadei României la Washington.