marți, decembrie 3, 2024
4.2 C
Craiova

Ministrul Energiei, despre linia de înaltă tensiune care va lega România de Occident: „Suntem obligați să accelerăm cel mai important proiect energetic”

Ministrul Energiei Sebastian Burduja s-a întâlnit, timp de două zile, cu reprezentanții companiilor implicate în amplul proiect energetic Interconector de Înaltă Tensiune în Curent Continuu (HVDC).

Proiectul, „probabil cel mai important proiect energetic pentru România următorilor ani”, după cum a apreciat ministrul, este unul vital pentru modernizarea rețelei de transport a energiei electrice a României, pentru că va asigura evacuarea cantităților semnificative de energie electrică generate în urma finalizării altor investiții strategice. Este vorba în principal de investițiile României în Unitățile 3 și 4 ale Centralei Electrice Nucleare de la Cernavodă, precum și în proiectele eoliene offshore și onshore din zona Dobrogea.

„Suntem obligați să accelerăm cel mai important proiect energetic pentru următorii ani, proiectul strategic Interconector de Înaltă Tensiune în Curent Continuu (HVDC), de la Marea Neagră la granița de vest. Am continuat ieri și astăzi seria întâlnirilor cu reprezentanții companiilor Transelectrica, Taqa, Meridiam, Fluor și E-Infra, cărora le mulțumesc pentru parteneriatul activ și onest”, a precizat ministrul Sebastian Burduja, pe contul său de Facebook.

În timpul întâlnirilor, în cadrul grupului de lucru s-au prezentat progresul realizat și pașii concreți ce vor fi făcuți în perioada imediat următoare pentru implementarea cu succes a proiectului. „Calendarul de implementare continuă cu încheierea unui acord de cooperare între părți în vederea realizării studiului de fezabilitate necesar”, a mai precizat ministrul.
Realizarea HVDC va determina creșterea posibilităților de export a energiei electrice către țările vecine, în contextul în care se așteaptă ca până în 2030 capacitatea de producție de energie regenerabilă a României, care în prezent este de 11.000 megawați, să crească cu alți 10.000 megawați.
Linia de înaltă tensiune ar urma să coste, potrivit estimărilor, peste trei miliarde euro, iar pentru a susține aceste costuri România caută investitori care să ofere expertiză şi sprijin financiar. Ministrul speră ca studiul de fezabilitate să fie finalizat în șase luni.

Informațiile publicate de euro24info.com pot fi preluate de alte publicații doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.

Ultimele stiri

CCR a decis! A validat rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale. Călin Georgescu și Elena Lasconi, în finala pentru Cotroceni

CCR a decis: primul tur al alegerilor prezidențiale a fost validat. Călin Georgescu și Elena Lasconi se vor lupta...

Mai multe articole din aceeasi categorie