marți, octombrie 15, 2024
22.8 C
Craiova

Ministrul Agriculturii Florin Barbu, anunțuri importante pentru fermieri după vizita din Mehedinți

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin-Ionuţ Barbu, a anunţat, vineri, în cadrul unei vizite de lucru la mai multe obiective de investiţii din judeţul Mehedinţi, că se are în vedere lansarea unui nou program de susţinere integrat pentru partea de reproducţie şi îngrăşare a suinelor de 60 de ferme şi 40.000 locuri de îngrăşare, informează Agerpres.

Potrivit unui comunicat al ministerului, primul obiectiv pe agenda deplasării a inclus vizita la şantierul pentru construirea maternităţii de suine din localitatea Burila Mare, deţinută de Cooperativa Agricolă Danubius Farm, beneficiară a Programului de susţinere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducţie. Investiţia constă în realizarea de locuri noi de cazare în fermă de reproducţie nouă, iar valoarea acesteia este de 45,325 de milioane de lei (9,2 milioane de euro). Lucrările se desfăşoară cu asistenţă financiară nerambursabilă în proporţie de 90%, iar termenul de finalizare este octombrie 2025.

Ministrul Agriculturii Florin Barbu, anunțuri importante pentru fermieri după vizita din Mehedinți. Subvenții de 70% de la UE

Florin Barbu a discutat cu fermierii şi a putut evalua la faţa locului stadiul de execuţie al proiectului de investiţii, asigurându-i pe aceştia de întreaga susţinere a MADR pentru implementarea corectă şi finalizarea proiectului de finanţare în timp util. 

Ministrul Barbu a reamintit celor prezenţi că ministerul a solicitat Comisiei Europene modificarea Regulamentului, astfel încât fermierii să îşi poată achiziţiona un efectiv de animale cu 70% subvenţie de la Uniunea Europeană şi 30% contribuţia beneficiarului, iar în acest fel se va putea subvenţiona achiziţionarea de matcă de animale prin fonduri europene. Totodată, ministrul a anunţat că se are în vedere lansarea unui nou program de susţinere integrat pentru partea de reproducţie şi îngrăşare de 60 de ferme şi 40.000 locuri de îngrăşare. Conducerea MADR i-a asigurat pe cei prezenţi că toate programele de sprijin, atât în sectorul vegetal, cât şi în zootehnie vor fi continuate, în beneficiul fermierilor”, se arată în comunicatul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Potrivit sursei citate, şeful de la Agricultură l-a felicitat pe beneficiar pentru stadiul pozitiv al investiţiei şi ritmul alert de avansare a lucrărilor şi a susţinut că proiectele de investiţii din cadrul programelor de susţinere ale MADR vor fi vizibile şi îşi vor demonstra eficienţa prin reducerea deficitului balanţei comerciale la porc şi carnea de porc şi prin atingerea gradului de autosuficienţă la carnea de porc.

Reabilitarea amenajării de irigaţii Crivina Vânju Mare, ca și finalizată

Un alt obiectiv al vizitei oficialului în judeţul Mehedinţi a fost staţia de pompare şi şantierul pentru reabilitarea staţiei de pompare de bază SPA Ţigănaşi în cadrul proiectului de investiţii „Reabilitarea amenajării de irigaţii Crivina Vânju Mare”. Execuţia lucrărilor a început în iulie 2022 şi are un grad de realizare de 98%, iar în acest sens Florin Barbu a apreciat evoluţia realizării lucrărilor, data de finalizare fiind devansată cu nouă luni. Staţia de Pompare de la Ţigănaşi a fost repusă în funcţiune, în urma unei perioade de reabilitare de doi ani, iar ministrul s-a asigurat că instalaţiile de funcţionare sunt pregătite, după 20 de ani de pauză. 

În egală măsură, în cadrul obiectivelor de irigaţii, acesta a vizitat şantierul pentru reabilitarea canalului de aducţiune ce vizează reabilitarea staţiei de pompare de bază SPA Ţigănaşi, a staţiei de repompare SRP Devesel, a canalului de aducţiune, a canalelor de distribuţie şi a construcţiilor hidrotehnice aferente din Amenajarea de irigaţii Crivina Vânju Mare. Aceste investiţii sunt prevăzute în Programul Naţional de reabilitare a infrastructurii principale de irigaţii (PNI) din România. Execuţia lucrărilor a început în mai 2024, iar durata de finalizare a lucrărilor este de 3 ani.

Ministrul Agriculturii le-a transmis celor prezenţi că este necesară accelerarea investiţiilor în infrastructura de irigaţii, astfel încât să crească suprafaţa irigată, pentru a veni în sprijinul nevoilor fermierilor. Suprafaţa totală ce va fi pusă la dispoziţia beneficiarilor pentru obiectivele de investiţii aferente judeţului Mehedinţi în urma reabilitării va fi de 73.751 ha.

Depozit de legume și fructe la Rogova

În continuare, demnitarul a vizitat în comuna Rogova terenul propus pentru construirea unui depozit de fructe şi legume în vederea valorificării superioare a resurselor şi producţiei agricole judeţene. Oficialul MADR a declarat că, prin construirea acestor depozite, ministerul are în vedere protejarea producţiei româneşti. Nu în ultimul rând, Florin Barbu a vizitat şi fabrica de procesare a cărnii de porc Medieşanu din Drobeta-Turnu Severin. Obţinute din ingrediente de cea mai bună calitate şi carne din fermele proprii, produsele fermei sunt foarte căutate şi apreciate de consumatori.

Alături de ministrul Agriculturii s-au aflat preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinți, Aladin Georgescu, directorul general al ANIF, Cornel Popa, precum şi alţi reprezentanţi ai autorităţilor publice de la nivel local.

Aladin Georgescu: Peste 200 milioane euro, fonduri pentru reabilitarea sistemului de irigații din Mehedinți

Aladin Georgescu a făcut și el o trecere în revistă a obiectivelor vizitate de ministrul Florin Barbu. 

Florin Barbu a fost într-o vizită de lucru, în județul Mehedinți, unde Ministerul Agriculturii finanțează o serie de investiții importante pentru sectorul vegetal, reproducerea suinelor și va sprijini înființarea unui depozit de fructe și legume începând cu prima jumătate a anului viitor. L-am însoțit pe ministrul Florin Barbu la locația selectată în vederea construirii depozitului de legume și fructe, în comuna Rogova. Astfel, după ce au fost analizate mai multe locații trimise pentru realizarea depozitului, s-a stabilit că aceasta este varianta accesibilă producătorilor din județ.

Avem producție de produse autohtone, iar producătorii trebuie sprijiniți pentru valorificarea lor, astfel încât aceste produse sănătoase să ajungă, prin rețeaua organizată, la cetățenii români din județ și din țară. Am primit asigurări că în prima parte a anului viitor se va realiza depozitul, printr-un parteneriat public – privat între Consiliul Județean și Casa Unirea. Este un proiect mai vechi pe care mi-am propus să îl implementăm și bucur că am găsit deschidere din partea ministrului Florin Barbu pentru această intervenție în județul Mehedinți“, a precizat președintele CJ Mehedinți.

S-au reabilitat primii 20 km de canal, iar în lunile martie-aprilie 2025 se va putea iriga

O altă vizită în teren a fost la Stația de Pompare Țigănași, și pe canalul de irigații din zona Bistreț – Mileni, unde s-au reabilitat primii 20 km de canal, iar în lunile martie-aprilie 2025 se va putea iriga. Stația de pompare și canalul de irigații în lungime de 50 km sunt reabilitate în cadrul Programului Național de Reabilitare a Infrastructurii principale de Irigații din România. 

Pentru județul Mehedinți, în perioada următoare se va semna un nou contract de execuție a lucrărilor pentru amenajarea de irigații Izvoarele – Cujmir. Astfel, județul nostru beneficiază de peste 200 milioane euro, fonduri pentru reabilitarea sistemului de irigații care va acoperi peste 75.000 hectare de teren agricol. Ministrul Agriculturii a anunțat că în curând se vor putea accesa fonduri și pentru realizarea sistemului secundar de irigații și achiziția de echipamente necesare fermierilor pentru a duce apa de pe canal, la culturile pe care le au“, a mai precizat Aladin Georgescu.

Fermă de reproducție suine de 9,2 milioane de euro

Un alt obiectiv vizitat a fost șantierul fermei de reproducție suine, aflată în construcție, în satul Izvoru Frumos, comuna Burila Mare. Este vorba despre o fermă construită cu 90%, fonduri din bugetul Ministerului Agriculturii și 10%, contribuția investitorului privat, valoarea totală fiind de 9,2 milioane euro. Ferma are o capacitate de peste 1600 suine, iar porcii proveniți de la acestea vor fi crescuți până la greutatea de 25 kg, iar apoi, vor fi trimiși în fermele de îngrășare. 

Ultima vizită a fost la fabrica de procesare a produselor din carne din zona Banovița, din Drobeta Turnu Severin, al cărui investitor își propune să acceseze programele Ministerului Agriculturii pentru a dezvolta unitatea. Îi mulțumesc ministrului Florin Barbu pentru vizita în Mehedinți și pentru susținerea investițiilor din județul nostru!“, a încheiat Aladin Georgescu.

Citește și: (VIDEO) Parapetul care salvează viața șoferilor, pe Valea Oltului

Informațiile publicate de euro24info.com pot fi preluate de alte publicații doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.

Ultimele stiri

TRAFIC RESTRICȚIONAT PE STRADA CRIVENI DIN ORAȘUL PIATRA-OLT

TRAFIC RESTRICȚIONAT PE STRADA CRIVENI DIN ORAȘUL PIATRA-OLT

Mai multe articole din aceeasi categorie