duminică, aprilie 27, 2025
12.8 C
Craiova

Mediul de afaceri rezistă greu, numărul șomerilor crește

Pandemia a afectat puternic mediul de afaceri, care însă arată că deocamdată, are soluții de menținere și continuare a activității, chiar dacă nu a primit finanțările oferite de statele UE din centrul și vestul Europei, însă companiile se află la limita rezistenței pe piață, iar numărul șomerilor este în creștere.

O analiză realizată de compania de consultanță KeysFin, arată că, în prezent,  numărul șomerilor aproape s-a dublat în iunie, față de aceeași perioadă din 2019, iar în lipsa unor măsuri economico-financiare pentru companii, șomajul va crește și mai mult.

Numărul insolvențelor, cel al radierilor și dizolvărilor companiilor din România continuă să fie mult sub nivelul din 2019, ceea ce arată capacitatea de rezistență a  mediului de afaceri local în condiții de pandemie.

Cu toate acestea, fără o continuare/majorare a sprijinului autorităților în contextul unei posibile accentuări/prelungiri a crizei sanitare, tendința se va inversa, iar la începutul lui 2021 peisajul de business ar putea arăta complet diferit.

Este de aminit aici faptul că, recent, Germania, cea mai  puternică economie a Euroipei și a UE, a intrat în recesiune, iar Franța a anunțat ă scădere de peste 30% a activității economice. Aceste state se numără printre cei mai importanți parteneri economici ai României, astfel că și țara noastră va resimți, direct sau indirect, șocurile transmise de Germania și Franța.

Insolvențele și dizolvările de firme, în scădere

Numărul companiilor care au intrat în insolvență în România a scăzut cu 26% în primele 6 luni din 2020, față de aceeași perioadă din 2019,  ajungând la 2.360 de companii. Numărul companiilor suspendate a avut o scădere de 32% în primele 6 luni din 2020 față de aceeași perioadă din 2019, totalizând 5.136 de companii. În ceea ce privește radierile și dizolvările de firme locale, numărul acestora a scăzut cu 58% în primele luni din 2020 față de aceeași perioadă din 2019, la 35.000.

Revenirea economică, doar o aparență

Analiștii KeysFin spun că, în ciuda primelor semnale de revenire a business-ului european (companiile din zona euro raportează cel mai rapid ritm de creștere din ultimii 2 ani), pe plan local, în România, lucrurile stau diferit.

„Chiar dacă momentan, potrivit ultimelor informații, companiile locale par că rezistă, ba chiar numărul entităților active a crescut, analiștii noștri consideră că înrăutățirea situației interne în ceea ce privește numărul de cazuri confirmate de Coronavirus, coroborată cu o nouă perioadă de lockdown ar putea afecta mult mai puternic mediul de afaceri local care nu a beneficiat de o capitalizare suficientă înainte de criză și nici de un pachet de sprijin al autorităților pe modelul european.” a declarat Roxana Popescu, Managing Director KeysFin.

Turismul, domeniul cel mai afectat de șomaj tehnic

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, numărul de șomeri a crescut în mai la 463.000, rata șomajului majorându-se cu 0,4 puncte procentuale față de aprilie, la 5,2% (cel mai ridicat nivel din ultimii 3 ani).

La începutul lunii iulie 2020 erau aproape 103.000 de contracte de muncă suspendate (în șomaj tehnic), din care

  • 24.500  în hoteluri și restaurante( 24%),
  • 20.600 în industria prelucrătoare (20%),
  • 9.000 în comerț (9%).

Șomajul tehnic a ajutat temporar companiile puternic afectate de pandemie, care aveau nevoie de această facilitate pentru a-și păstra angajații, pe termen scurt (aproximativ 1,1 milioane de angajați la 129.000 de angajatori).

Peste 430.000 de contracte de muncă suspendate

Ministerul Muncii nu a mai publicat din 28 mai date cu privire la numărul contractelor de muncă încetate. Cu un nivel de 430.000 de contracte de muncă încetate pe 28 mai, indicatorul înregistra o creștere de 286% față de 30 martie, care s-a transmis însă doar parțial și în creșterea ratei șomajului.

Pe sectoare, distribuția diferă de cea a contractelor suspendate: comerțul și industria prelucrătoare reprezintă aproximativ 18% din total, fiecare, urmate de construcții cu 15%.

Având însă în vedere că, chiar și înainte de începerea pandemiei, 292.000 de companii locale nu aveau niciun angajat, impactul din momentul de față asupra piaței muncii locală este și mai mare.

Cele mai afectate sectoare

Deși în scădere, insolvențele au continuat și pe perioada pandemiei. Cele mai multe insolvențe au apărut în sectoarele:

  • comerț (705 companii, respectiv 30% din total),
  • construcții (387 de companii, respectiv 16,4% din total),
  • industria prelucrătoare (307 companii, respectiv 13% din total).

Cele mai multe companii intrate în insolvență au fost din:

  • București (423 de companii, respectiv 18% din total),
  • Bihor (211 de companii, respectiv 9% din total),
  • Constanța (140 de companii, respectiv 6% din total).

Mai mult, pe fondul incertitudinilor generate de pandemia de SARS COV 2, înmatriculările de companii au scăzut în primele 6 luni din acest an cu 37% față de aceeași perioadă din 2019, la 49.000 de companii nou-înființate.

Informațiile publicate de euro24info.com pot fi preluate de alte publicații doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.

Ultimele stiri

„Drumul oaselor“ a fost redeschis după 20 de ani!

„Drumul oaselor“ a fost redeschis după 20 de ani. Circulația rutieră pe drumul județean care leagă orașul minier Berbești...

Mai multe articole din aceeasi categorie