duminică, aprilie 27, 2025
15.1 C
Craiova

Medicii din Olt și Gorj, vaccinați în ianuarie. La Dolj a început imunizarea

Vaccinarea cadrelor medicale din judeţul Olt va demara pe data de 4 ianuarie, imunizarea urmând a se face în cadrul a patru centre de vaccinare. Acestea au fost amenajate în interiorul spitalelor Slatina, Caracal, Balş şi Corabia. Aceeași data este valabilă și pentru personalul medical din Gorj. La Dolj, în schimb, a început de astăzi.

Cât priveşte vaccinarea populaţiei din Olt, vor fi amenajate nouă centre, trei sunt în municipiul Slatina, două în municipiul Caracal și câte un centru în orașele Balș, Corabia, Drăgănești-Olt, Scornicești.

Conform informațiilor transmise de către Direcția de Sănătate Publică Olt și citate de gazetanoua.ro, în ceea ce privește ETAPA I a vaccinării împotriva COVID-19 (în care va avea loc imunizarea personalului medico-sanitar), la nivelul județului au fost amenajate 4 centre de vaccinare:

–         Spitalul Județean de Urgență Slatina – 1 centru;

–         Spitalul Municipal Caracal – 1 centru;

–         Spitalul Orășenesc Balș – 1 centru;

–         Spitalul Orășenesc Corabia – 1 centru.

Având în vedere condițiile tehnice ce trebuie respectate în procesul de vaccinare (triaj epidemiologic, timp de așteptare după administrare, condiții de depozitare, ș.a.), în această primă etapă, pentru județul Olt au fost solicitate inițial 975 doze de vaccin împotriva Covid-19, urmând a se solicita completarea stocului de vaccin în funcție de necesarul comunicat de fiecare centru de vaccinare. Activitatea de vaccinare pentru prima etapă va începe pe data de 4 ianuarie. 

Vaccinarea împotriva Covid-19 în România se realizează în trei etape, în care vor fi vaccinate grupele populaționale, după cum urmează:

Etapa 1 – persoanele incluse în categoria lucrătorilor din domeniile sănătății și social-sistem public și privat;

Etapa 2 – include populația cu grad de risc și lucrători care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale;

Etapa 3 – include populația generală.

Vaccinări la Dolj

Campania de vaccinare anti-COVID a continuat astăzi în alte 25 de centre de vaccinare din întreaga ţară, printre care și cele din Dolj.

Astfel, potrivit Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19, este vorba despre următoarele centre: Spitalul Clinic Municipal „Filantropia”, Spitalul „Filişanilor” Filiaşi, Spitalul Clinic de Neuropsihiatrie Craiova, Spitalul de Pneumoftiziologie Leamna, Spitalul Municipal Băileşti, Spitalul Judeţean de Urgenţă, Spitalul CFR Craiova, Spitalul Municipal Calafat şi Spitalul Orăşenesc Dăbuleni.

Conducerea Spitalului Județean din Târgu Jiu a întocmit o listă cu salariații care vor să se vaccineze.

Lista vizează atât personalul medical, cât și personalul TESA. Astfel, din totalul celor 1.332 de angajați ai Spitalului Județean de Urgență din Târgu Jiu, pe lista celor care au optat pentru vaccinare numai 550 de persoane. Este așadar vorba de mai puțin de jumătate dintre salariați, atât cadre medicale, cât și personal administrativ și auxiliar.

Cine vor fi cei vaccinați în etapa a doua?

Etapa a II-a a vaccinării presupune imunizarea populației cu grad ridicat de risc. Site-ul https://vaccinare-covid.gov.ro/ enumeră categoriile:

  • Adulți cu vârsta peste 65 de ani;
  • Persoanele aflate în evidență cu boli cronice, indiferent de vârstă, în funcție de indicațiile vaccinurilor utilizate.
  • Lucrători care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale:
  • Personal cheie pentru funcționarea instituțiilor statului (parlament, președinție, guvern, ministere și instituții subordonate acestora);
  • Personalul din domeniul apărării, ordinii publice, siguranței naționale și a autorității judecătorești;
  • Personalul din sectorul economic vital:
  • Procesare, distribuție și comercializare a alimentelor de bază (panificație, lactate, carne, fructe și legume);
  • Uzine de apă, epurare, transport și distribuție apă;
  • Centrale electrice, producție, transport și distribuție curent electric;
  • Unități de producție, transport și distribuție gaze;
  • Unități de producție, transport și distribuție combustibili lichizi și solizi;
  • Unități de producție, transport și distribuție medicamente și materiale sanitare;
  • Transport de persoane și mărfuri;
  • Noduri feroviare, aeroporturi civile și militare, porturi esențiale;
  • Comunicații (serviciul de telecomunicații speciale, radio și televiziune naționale);
  • Personalul din unitățile de învățământ și creșe;
  • Personalul poștal și din servicii de curierat;
  • Personalul cultelor religioase;
  • Personalul din mass media care desfășoară activități cu risc crescut de expunere la infecția cu SARS-CoV-2 (ex: reportaje în unități medicale);
  • Personalul din domeniul salubrității și deșeurilor.
Informațiile publicate de euro24info.com pot fi preluate de alte publicații doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.

Ultimele stiri

„Drumul oaselor“ a fost redeschis după 20 de ani!

„Drumul oaselor“ a fost redeschis după 20 de ani. Circulația rutieră pe drumul județean care leagă orașul minier Berbești...

Mai multe articole din aceeasi categorie