joi, noiembrie 14, 2024
5.3 C
Craiova

Maretie si grandoare la Muzeul Judeţean Olt! S-a redeschis expoziţia de Istorie şi Cultură a Slatinei!

Secția de  Istorie şi Cultură a fost amenajată în spaţiile expoziţionale refăcute în baza unui proiect realizat cu fonduri europene care a presupus reabilitarea clădirii-emblemă a Slatinei.

Expoziţia a fost gândită, a mărturisit în deschidere directorul Muzeului Judeţean Olt – Laurenţiu Guţică-Florescu, să redea „măreţia şi grandoarea istoriei pe care o avem“.

Organizată într-un spaţiu expoziţional de 120 metri pătraţi, secţia poartă vizitatorul din paleolitic şi până în perioada contemporană.

„Prima sală pe care o vizitaţi se cheamă Slatina de la preistorie la istorie, susţinută de obiectele de rigoare, pe care vă las să le descoperiţi, a doua sală este Slatina – de la Evul Mediu spre modernitate, a treia sală – Slatina în perioada contemporană. Într-o formulă muzeotehnică inedită şi atractivă am gândit şi două reconstituiri a ceea ce constituie o emblemă pentru oraşul Slatina“, a transmis directorul instituţiei gazdă.

Surpriza pentru vizitatori este reconstituirea în miniatură a străzii Lipscani, patru prăvălii care existau în Slatina la sfârşitul secolului XIX – începutul secolului XX stârnind curiozitatea. Atelierul de fotografie Foto Elegant (probabil nu există familie în Slatina care să nu aibă fotografii realizate aici), farmacia Sfântul Gheorghe, Librăria România Mare şi atelierul de ceasornicărie vor fi, cu siguranţă, îndelung admirate de vizitatorii care de acum sunt aşteptaţi conform programului muzeului.

Deşi fiecare exponat în parte spune o poveste extraordinară, piesa de rezistenţă, consideră muzeografii, o reconstituie atmosfera salonului de epocă realizat cu ajutorul obiectelor donate, de-a lungul anilor, de moştenitoarea unei vechi familii slătinene – Călugăru.

Secţia de etnografie şi cea de istorie a judeţului, în pregătire

Muzeografii lucrează intens pentru amenajarea a alte două secţii, anume cea de Etnografie, căreia i-au fost rezervate nouă săli şi pentru care există în depozit o zestre de invidiat, şi cea de Istorie a Judeţului Olt, care se va desfăşura în 11 săli. Şi acestea vor fi realizate  după concepte noi, departe de „secţiile de tip-conservă“, a dezvăluit doar o parte din intenţii directorul muzeului, Laurenţiu Guţică-Florescu.

Redeschiderea expoziţiei de istorie şi cultură a Slatinei a continuat astăzi seria evenimentelor prilejuite de aniversarea a 650 de ani de la atestarea documentară a oraşului. Tot astăzi a rulat de-a lungul zilei, pentru publicul larg, la Centrul Cultural „Eugen Ionescu“, filmul documentar „Vârstele Slatinei“, realizat de doctorul în istorie Aurelia Grosu, fost director al Muzeului Judeţean Olt, pentru filmul care constituie o importantă sursă de documentare, dar şi pentru implicarea în acţiunile organizate cu prilejul aniversării importante,  fiindu-i decernat autoarei titlul de Personalitatea Anului în cultură.

Sursa: Adevarul

Informațiile publicate de euro24info.com pot fi preluate de alte publicații doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.

Ultimele stiri

De mâine încep Sărbătorile la Craiova! Se aprind luminițele, se deschide Târgul de Crăciun

De mâine încep Sărbătorile la Craiova! Cel mai așteptat moment, aprinderea luminițelor, va consemna și deschiderea oficială a Târgului...

Mai multe articole din aceeasi categorie