Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, astăzi, că, până va pleca de la Palatul Victoria, vor fi rezolvate două „restanțe” ale României: eliminarea vizelor pentru SUA și aderarea la Schengen terestru. „Sunt ferm convins că ambele lucruri vor fi bifate” până la terminarea mandatului de premier, și-a luat angajamentul Marcel Ciolacu. Ministrul liberal, Cătălin Predoiu, a îndemnat la un ton mai temperat, spunând că, deocamdată, nu există o decizie formală a Consiliului JAI și nici la nivelul miniștrilor de interne ai UE, cu privire la Schengen, dar a ținut să precizeze, totuși, că negocierile în curs sunt unele „de bună perspectivă” pentru România.
Premierul Marcel Ciolacu, liderul PSD şi candidatul acestei formaţiuni la alegerile prezidenţiale, a declarat, astăzi, în judeţul Bistriţa-Năsăud, că este ferm convins că până va pleca de la Palatul Victoria se vor rezolva problemele legate de vizele pentru SUA şi aderarea la Schengen şi terestru.
„Sunt ferm convins că până la sfârşitul anului vom fi şi în, nu pot să las această restantă României, cu vizele din Statele Unite şi cu aderarea la Spaţiul Schengen şi terestru. Sunt ferm convins că până voi pleca de la Palatul Victoria ambele lucruri vor fi bifate”, a spus premierul Marcel Ciolacu.
El a mai declarat că este „optimist” şi „ferm convins” că în România va fi o „stabilitate politică confortabilă şi o schimbare de paradigmă în a nu-şi dori un preşedinte guvernul său personal”.
Ciolacu a dat ca termen-limită, pentru Schengen, Sărbătorile Pascale
Cu o zi în urmă, înaintea ședinței de Guvern de joi, premierul a spus că o decizie privind intrarea României în Schengen și cu frontiera terestră ar putea fi luată înainte de turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din ţara noastră.
Potrivit lui Ciolacu, în martie anul viitor, controlul la frntierele terestre va fi ridicat, iar de sărbătorile pascale românii vor călători fără controale la frontierele terestre ale UE.
„Cred că va fi COREPER şi pe urmă, pe 13 decembrie, în Consiliul JAI se ia decizia pe baza votului COREPER. Va fi în martie, exact ca la aerian. Ei o să îşi ia, pentru că sunt nişte softuri de implementat, o să îşi ia acest timp de trei luni. De sărbătorile pascale, mai mult ca sigur, românii o să vină pe Schengen”, a promis Marcel Ciolacu.
Predoiu: Nu există, deocamdată, o discuție formă în Consiliul JAI
La scurt timp, ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu (PNL), a informat că altul este calendarul aderării, dar că discuţiile şi negocierile sunt încă în curs și sunt „constructive”, „cu o bună perspectivă”.
„Deocamdată nu există o decizie formală luată la nivelul Consiliului JAI sau la nivelul ministerelor de Interne”, a spus Predoiu.
„Cel mai bun semnal public pe care îl putem da, în contextul acestor negocieri, este faptul că România va continua să acorde sprijin politic, legal, instituţional pentru protecţia frontierelor şi să dezvolte continuu capacitatea de combatere a migraţiei ilegale”, a explicat ministrul Predoiu.
Ministrul de Interne a mai precizat că România are o foarte bună cooperare în combaterea migraţiei ilegale cu toţi vecinii, „dar şi cu Austria”, țara care se opune aderării României și la Schengen terestru, invocând faptul că migrația ilegală este o problemă care nu este încă rezolvată.
Următoarea reuniunea a Consiliului JAI (Justiție și Afaceri Interne) este programată pe data de 12 decembrie, iar aderarea României la Schengen, și cu granițele terestre, ar putea fi inclusă pe ordinea de zi.
De la 31 martie, României și Bulgariei i-au fost eliminate controalele Schengen, la frontierele aeriene și maritime.