Hore, dansuri folclorice, garda de onoare, cantareti, scenete de teatru si actori! Asa a aratat sarbatoarea Unirii Mici in principalele orase din Oltenia!

159 de ani de Unirea Mica. Sarbatoarea de azi a fost lipsita de prezenta liderilor marilor partide din Romania, doar presedintele Iohannis participand la frstivitatile de la Patriarhia Romana. La nivel local insa, aniversarea celor 159 de ani a fost onorata de majoritatea personalitatilor publice. iata cum s-au desfasurat manifestatiile in judetele Olteniei.

DOLJ

Unirea Principatelor Române sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza a fost sărbătorită, astăzi, la Craiova, de sute de cetățeni și oficialităţi. În jur de 500 de oameni dintre care peste 200 de dansatori de la mai multe ansambluri folclorice din județul Dolj au dansat Hora Unirii în Bănie. Craiovenii au intonat Imnului Naţional al României și s-au bucurat de defilarea gărzii de onoare. La eveniment au fost prezenți și soliștii Marius Măgureanu şi Ciri Mayer. Evenimentul din Bănie a fost organizat de Prefectura Dolj în colaborare cu Primăria Municipiului Craiova și cu Ansamblul Folcloric “Maria Tănase”.

GORJ

Manifestările dedicate zilei de 24 ianuarie au avut  în Piaţa Prefecturii din Târgu Jiu.  S-a desfășurat un program artistic evocator dedicat evenimentului şi la care au participat actori din Târgu Jiu. De asemenea, Ansamblul Artistic “Doina Gorjului” a susţinut un  spectacol de muzică populară. La ora 19,00 s-a  intra în Piaţă cu torţe, iar în final s-a  jucat hora Unirii.

VALCEA

Ca în fiecare an, vâlcenii au sărbătorit cum se cuvine Ziua Unirii Principatelor Române de la 1859. Manifestarea care a avut loc în faţa Instituţiei Prefectului Vâlcea a fost urmărită de sute de persoane care au studiat cu interes activităţile pregătite de autorităţi.

La eveniment au participat prefectul judeţului Vâlcea, Florian Marin, subprefectul Aurora Gherghina, preşedintele Consiliului Judeţean Constantin Rădulescu, Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, primarul Râmnicului Mircia Gutău şi reprezentanţi ai autorităţilor locale, politicieni, militari, jandarmi, poliţişti dar şi simpli râmniceni.

Ca şi anii trecuţi, cei prezenţi au asistat şi la o scenetă oferită de actorii teatrului Ariel din Râmnicu Vâlcea, care au reeditat momentul de la 24 ianuarie 1859, când Alexandru Ioan Cuza înfăptuia Unirea Principatelor Române, un prim pas spre România de astăzi.După sceneta a urmat tradiţional hora a unirii, care a umplut scuarul din fata prefecturii din Râmnicu Vâlcea. Evenimentul a continuat cu un spectacol folcloric susţinut de orchestra „Rapsodia vâlceană” a Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vâlcea.