Această veche vatră monahală este aşezată în imediata apropiere a municipiului Drobeta-Turnu Severin, la o distanţă de trei kilometri, mai precis în satul Cerneţi, fiind o mânăstire de maici, actualmente având trei vieţuitoare. A fost construită în anul 1662 de Grigore Ghica voievod, cu transformări ulterioare între anii 1784 – 1794. Este o biserică fortificată, având un turn clopotniţă masiv şi înalt, ziduri groase şi ferestre de tragere înguste, permiţând apărarea din interior. Face parte din ansamblul fostei mănăstiri, din care se mai păstrează urme din ruinele chiliilor şi zidului de incintă.
Datorită acestui turn-clopotniţă, ”Sfânta Treime” poate fi considerată o biserică-culă, destinată nu doar necesităţilor de cult, dar şi celor de apărare, având în vedere condiţiile instabilităţii interne a Ţării Româneşti de la acea dată şi atacurilor repetate ale cetelor de turci. Alături de Gura Motrului, Topolniţa, Valea cu Apă, mânăstirea Cerneţi a fost printre metoacele închinate mânăstirilor Tismana şi Bistriţa. Mănăstirea Cerneţi este cunoscută în istorie şi ca aşezământ episcopal, atestată ca aşezare monahală de călugări, iar ca ultim monah vieţuitor este pomenit Protosinghelul Ghenadie, decedat în anul 1837.
Apoi, slujbele în biserica mânăstirii au fost oficiate o bună parte de timp, de preotul paroh din sat, iar din anul 1970 a fost trecută în patrimoniul muzeului „Porţile de Fier”, moment în care toate obiectele de cult au fost asimilate în depozitul muzeului. Nici până la această dată, mânăstirea nu a reuşit să-şi recupereze aceste obiecte de cult, fiind nevoită să deschidă acum o acţiune în instanţă în acest sens.
Închisă de comunişti
Lăsată în paragină, mânăstirea a devenit locul de joacă al copiilor din sat, dar şi locul unde sătenii veneau să pască animalele. Acoperişul era distrus pe o suprafaţă mare, astfel că erau crescuţi şi copaci. Atunci hoţii au furat tot se putea de aici, inclusiv clopotele bisericii. După 1990, mai exact în perioada 1994-1997, cu fonduri de la Ministerul Culturii, s-au făcut lucrări de consolidare. Tot atunci s-au făcut şi acoperişul cu tablă zincată, tencuiala exterioară şi zidul împrejmuitor, dar lucrările nu s-au încheiat.
Consiliul Eparhial al Episcopiei Severinului şi Strehaiei, în şedinţa de lucru din 16 decembrie 2004, a aprobat reactivarea Mănăstirii ,,Sfânta Treime” din satul Cerneţi, iar Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Olteniei, în şedinţa din data de 5 iulie 2005, a aprobat reînfiinţarea acestui lăcaş monahal.