Președintele României, Klaus Iohannis, a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), care va avea loc, mâine, începând cu ora 14.00, la Palatul Cotroceni. Tot mâine, CCR va decide dacă anulează sau nu primul tur al alegerilor prezidențiale, după ce astăzi au fost depuse două sesizări în această privință, ambele reclamând faptul că un candidat, Călin Georgescu, și-a făcut campanie electorală cu zero lei, pe TikTok, și a reușit să ajungă pe primul loc la alegerile prezidențiale.
Președintele Klaus Iohannis a convocat, pentru mâine, CSAT-ul, la patru zile de la alegerile de duminică, câștigate, în mod surprinzător, de candidatul Călin Georgescu, care și-a făcut campania pe TikTok, acolo unde a promovat un discurs anti-occidental, cu convingeri legionare și pro-ruse.
Pe ordinea de zi a ședinței CSAT, se află analiza unor posibile riscuri la adresa securității naționale generate de acțiunile unor actori cibernetici statali și non-statali asupra unor infrastructuri IT&C, suport pentru procesul electoral, precizează, într-un comunicat, Administrația Prezidențială.
CCR decide mâine dacă anulează primul tur
Tot mâine, judecătorii de la CCR vor decide asupra a două sesizări care au fost depuse, astăzi, de Cristian Terheș și Sebastian Popescu, ambii candidați independenți la prezidențiale care au luat sub 1% din voturi, în primul tur.
„Curtea Constituțională este obligată să analizeze dosarul alegerilor și pot exista diferite tipuri de soluții pe care le vor dispune judecătorii. Vă dau un exemplu, dar vă rog să-l luați ca atare: dacă Curtea Constituțională constată nereguli majore se poate anula inclusiv primul tur de scrutin. Este un exemplu și trebuie să reținem că doar Curtea este cea care validează alegerea președintelui României”, a spus Augustin Zegrean, fost președinte al CCR.
DNSC, AEP, STS și ANCOM caută explicații
Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) precizează, în contextul discuţiilor privind rolul companiei chineze TikTok în victoria candidatului Călin Georgescu, în primul tur al alegerilor prezidenţiale, că a recomandat instituţiilor publice, în 2023, să limteze folosirea aplicaţiei TikTok şi că monitorizarea conturilor de social media şi investigarea tacticilor şi tehnicilor de propagare a postărilor de pe reţelele sociale prin manipulare de algoritmi nu intră în atribuţiile instituţiei.
De asemenea, DNSC subliniază că în perioada alegerilor a colaborat cu AEP, STS şi ANCOM pentru a preveni atacurile cibernetice asupra infrastructurii electorale.
Coaliţia „Vot Corect” a publicat raportul de monitorizare a alegerile din 24 noiembrie, în care se arată că AEP a fost sesizată pentru demararea urgentă a unui control, iar ANCOM pentru iniţierea unei investigaţii, prin colaborare cu Comisia Europeană cu privire la campania Tik Tok, desfăşurată de candidatul Călin Georgescu și care ridică multe semne de întrebare.