Cunoscută și sub numele de Festivalul Luminilor, Hanuka (sau Hanukkah) este una dintre marile sărbători evreiești, numită și „Crăciunul evreilor”. Durează opt zile și se celebrează în fiecare an la date diferite. Anul acesta Hanukkah începe pe data de 28 noiembrie și durează până la 6 decembrie. Sărbătoarea începe întotdeauna în a 25-a zi a lunii Kislev din calendarul ebraic și are loc de cele mai multe ori în jurul lunilor noiembrie și decembrie.
Evenimentele care au inspirat sărbătoarea de Hanukkah au avut loc într-o perioadă întunecată a istoriei iudaice. În jurul anului 200 î.Hr., Iudeea, cunoscută ca „Pământul lui Israel”, a fost condusă de regele seleucid al Siriei, Antiohie al III-lea, care le-a permis evreilor practicarea religiei iudaice. După moartea sa, la conducere a venit fiul său, Antiohie al IV-lea, care se pare că nu i-a moştenit bunăvoinţa tatălui său:sursele antice relatează faptul că noul lider seleucid a interzis iudaismul şi le-a impus oamenilor să venereze zeii greci. În 168 î.Hr., soldaţii săi au invadat Ierusalimul, omorând sute de oameni şi profanând Celui de-Al Doilea Templu Sfânt al oraşului, ridicând un altar închinat lui Zeus şi sacrificând porci în incintă. Conduşi de un preot numit Mattahias şi cei cinci fii ai săi, un număr mare de evrei s-au răzvrătit împotriva lui Antiohie şi monarhiei seleucide. Când Mattahias a murit în 166 î.Hr., fiul său Iuda, cunoscut ca Iuda Macabeul, a prelua conducerea şi în numai doi ani evreii au învins dominaţia elenă, bazându-se în mare parte pe tactică de gherilă. Rebelii conduşi de Iuda Macabeul au curăţat Cel de-Al Doilea Templu de prezenţa păgână, au reconstruit altarul şi au aprins menora, lumină care era menţinută aprinsă în fiecare noapte, simbol al creaţiei şi cunoaşterii.
Pentru a sărbători victoria rededicării templului, au aprins o lampă cu ulei în interiorul lui. Lampa avea suficient ulei pentru a arde candela pentru o zi, însă aceasta a ars timp de opt zile. Astfel se explică de ce Hanuka durează opt zile și este cunoscută ca Festivalul Luminilor.
Cum se celebrează Hanuka?
Pe parcursul celor opt zile de Hanuka, întreaga familia se reunește pentru a sărbători împreună cu mâncare tradițională și într-o casă decorată tipic festivalului.
Sfeșnicul Hanuka este cel mai cunoscut simbol al acestei sărbători și o parte extrem de importantă a sărbătorii. Are opt suporturi pentru lumânări, iar în fiecare zi o lumină este aprinsă, astfel încât, în ultima seară să fie aprinse toate cele opt lumânări.
Printre mâncărurile tradiționale se numără și gogoșile, clătitele de cartofi, chifteluțele făcute din cartofi și tot felul de salate. Cu prilejul sărbătorii, micuții celebrează cu jocuri și cântecele și primesc o sumă mică de bani.
Sursa: twinkl.ro, historia.ro