Liderii politici nu au ratat ocazia de a suna clopoțelul pentru noul an școlar. Pentru aproximativ 3 milioane de elevi, clopoțelul a sunat din nou. Noul an școlar – care va avea 36 de săptămâni și se va încheia pe 25 iunie 2025 – a început de astăzi, în toate școlile din țară. Conform ministerului Educației, la nivel național, vor funcționa aproximativ 16.400 de unități de învățământ preuniversitar de stat și puțin peste 1.000 de școli private.
Există și 900 de școli care au fost relocate, dintre care 800 pentru a fi reabilitate, iar restul din cauza spațiului insuficient pentru elevi. Un neajuns al școlilor din țară îl reprezintă și faptul că mai există, încă, unități școlare, în mediul rural, care funcționează fără grupuri sanitare, cu wc-uri în curte. Conform ultimului bilanț al ministerului, prezentat săptămâna trecută, ar fi vorba de 70 de școli la nivel național, unde nu s-au făcut modernizări care să includă și grupuri sanitare în incinta școlii.
Tot ca un bilanț negativ, în 19 școli din țară, cursurile se desfășoară în trei schimburi, din cauza insuficienței spațiilor de învățământ.
Liderii politici nu au ratat ocazia de a suna clopoțelul pentru noul an școlar. Președintele Iohannis a vorbit despre „România Educată”
Problemele care persistă în sistemul de învățământ din România – rata de abandon școlar este mare, iar analfabetismul funcțional este prezent, în ciuda unei rate mari de promovare la Bac – liderii politici nu au ratat ocazia de a se afla în centrul manifestărilor de deschidere a noului an școlar.
La final de mandat, în ultimul său discurs adresat elevilor care încep școala, președintele Klaus Iohannis a făcut apel la proiectul „România Educată”. Șeful statului a spus, la ceremonia de la Colegiul Mihai Viteazul din Capitală, că unul dintre obiectivele acestui proiect, care a fost transpus și în legea educației din 2023, este siguranța elevilor și a profesorilor. „Școlile trebuie să fie absolut sigure pentru, cadre didactice și restul personalului”.
El a amintit și că există 2,2 miliarde de euro, acordați prin PNRR, pentru componenta educație.
Klaus Iohannis a susţinut că, în ceea ce priveşte infrastructura şi dotările şcolare, „avem fondurile necesare să continuăm modernizarea spaţiilor de învăţământ, inclusiv pentru dezvoltarea ‘şcolilor verzi'”.
Ciolacu a infierat „discursurile sforăitoare” de început de an
Premierul Marcel Ciolacu a furat startul și a mers duminică în vizită la două școli din Capitală, din sectoarele 4 și 6. Șeful guvernului a spus, cu acest prilej, că părinții și copiii nu așteaptă „discursuri sforăitoare în prima zi de școală”, ci politicienii trebuie să asigure „condiții bune de studiu”.
„Bani sunt. Avem şi bani de la Guvern, dar şi fonduri europene. Este nevoie doar de viziune”, a susținut Marcel Ciolacu.
Nicolae Ciucă a mers la un liceu tehnologic
Contracandidatul său, liderul PNL, Nicolae Ciucă, a mers la o școlă din Sebeș, județul Alba.
Liderul PNL a spus, cu acest prilej, ceea ce crede el că ar trebui să facă școala, și anume să le dezvolte elevilor o gândire critică, în pas cu vremurile actuale. „Şcoala nu trebuie să oblige elevii să memoreze informaţii, ci să le ofere opţiuni, să le dezvolte aptitudinile şi să îi ajute să fie buni în domeniul pe care îl vor alege în viitor, când vor intra în piaţa muncii şcoala trebuie să le ofere tinerilor un fundament pentru a reuşi în viaţă”, a spus Nicolae Ciucă.
El a participat la deschiderea anului școlar într-un liceu cu profil tehnologic, pentru a-și exprima susținerea pentru învățământul dual, și nu la un liceu cu profil militar, așa cum toată lumea s-ar fi așteptat pentru a fi în consonanță cu campania centrată pe cariera sa militară.
Liderii politici nu au ratat ocazia de a suna clopoțelul pentru noul an școlar. George Simion a făcut apel la istorie
George Simion, candidatul AUR la prezidențiale, a participat la deschiderea anului școlar într-o localitate din mediul rural, Şcoala Gimnazială „Vasile Racottă” din comuna Ştorobăneasa, judeţul Teleorman.
El a făcut apel la istorie, îndemnându-i pe elevi să-și cunoască mai bine istoria locurilor natale. „Localitatea voastră este întemeiată de un căpitan al lui Mihai Viteazu, căpitanul Racottă, iar aici, în judeţ, Stanca Doamna, soţia lui Mihai Viteazu, a înfiinţat o biserică la Plăviceni. Să mergeţi acolo cu domnii profesori, să vă cunoaşteţi istoria neamului vostru şi istoria adevărată a acestor meleaguri şi a ţării”, a spus Simion la festivitatea de deschidere a noului an şcolar.