Camera Deputaților a adoptat, ieri, în calitate de for decizional, cu 262 de voturi pentru, două voturi contra si 31 de abtineri, Legea meșteșugarilor tradiționali din România.
Proiectul de lege are ca obiect reglementarea cadrului general pentru recunoaşterea statutului meşteşugarilor tradiţionali, a drepturilor şi îndatoririlor acestora, precum şi organizarea şi funcţionarea structurilor reprezentative ale meşteşugarilor tradiţionali din România, în scopul conservării, protejării, transmiterii, promovării şi punerii în valoare a meşteşugurilor şi a culturii tradiţionale.

„Calitatea de meșteșugar tradițional se recunoaște în urma parcurgerii procedurii reglementate de prezenta lege, prin decizie a comisiei speciale pentru verificarea și acordarea statutului de meșteșugar tradițional și prin emiterea unui certificat de meșteșugar tradițional de către Uniunea Națională a Meșteșugarilor Tradiționali din România.
Reducerea taxelor de participare la târguri
Meșteșugarii tradiționali înscriși în Registrul Național al Meșteșugarilor Tradiționali din România, în scopul expunerii și/sau al comercializării produselor meșteșugărești proprii beneficiază de locuri centrale, special amenajate, în cadrul festivalurilor, târgurilor, bâlciurilor și altor evenimente de profil, organizate la nivel național, regional sau local, în vederea expunerii sau a comercializării produselor meșteșugărești propria.
Meșteșugarii tradiționali înscriși în Registrul național al meșteșugarilor tradiționali din România beneficiază de reducerea la jumătate a taxelor de participare la festivaluri, târguri, bâlciuri, târguri stradale la alei principale și alte evenimente de profil, unde își expun și/sau își comercializează produsele meșteșugărești tradiționale proprii.

Rente viagere
În limitele stabilite prin bugetele proprii ale unităților administrati teritorale, consiliile locale ale unităților administrativ-teritoriale în care domiciliază meșteșugari tradiționali acordă rente viagere respectivilor meșteșugari, numai dacă sunt înscriși în Registrul național al meșteșugarilor tradiționali din România sau dacă dețin titlul de tezaur uman viu, conform dispozițiilor legale în vigoare. (2) Renta nu poate fi mai mică decât salariul minim net pe țară și mai mare decât salariul mediu brut pe economie, calculate conform legii. (3) Renta atribuită în condițiile alin.(l) este personală, netransmisibilă și încetează la data decesului meșteșugarului tradițional. Renta poate fi cumulată cu orice venituri obținute de către meșteșugarul tradițional, conform legii”.

Meșteșugarii au de astăzi o lege care să îi sprijine
Deputatul Petre Florin Manole a declarant ieri, de la tribuna Parlamentului, că meșteșugurile tradiționale sunt parte din identitatea noastră națională.
„Indiferent că vorbim despre ii, ceramica sau ceaune, despre maramureșeni, dobrogeni sau olteni, despre români, romi sau maghiari, fiecare regiune sau etnie contribuie la bogăția culturală națională.
Legea inițiată de Partidul Social Democrat și votată astăzi în Camera Deputaților aduce o serie de facilități precum reducerea taxelor de participare la târguri, dreptul la o indemnizație de sprijin, recunoașterea produselor autentice și organizarea breslei”.
Deputatul Ioana Bran: Se trage o linie necesară între creatorul popular și comerciant
Unul dintre deputații care au inițiat legea, Ioana Bran de la Satu Mare, a spus că legea apără creația tradițională de invazia kitch-ului.
„Chiar de Ziua Internațională a Iei, am adoptat Proiectul de lege privind meșteșugarii populari din România. Este primul act de susținere a meșterilor noștri și de recunoaștere a valorii lor pentru țara noastră.

Sunt aduse îmbunătățiri majore legislației existente, în sensul că este asigurată o mai mare protecție a celor care duc mai departe meșteșugul popular, așa cum l-au moștenit de-a lungul generațiilor.
Prin noua lege se trage o linie necesară între creatorul popular și comerciant. Era timpul!
Mai mult, sunt prevăzute facilități pentru meșterii care merg la târguri, expoziții sau festivaluri. Iar autoritățile vor interveni acolo unde tradiția este „confundată” cu kitch-ul, doar pentru profit.
Nu în ultimul rând, am stabilit un cadru instituțional de recunoaștere a statutului profesional al meșterilor, precum și formele de organizare a acestora.
Camera Deputaților a fost for decizional, prin urmare, după votul de azi, legea va merge spre promulgare la președinte. Sper să o vedem cât mai curând în Monitorul Oficial!”, a scris Ioana Bran.