Primul cadru de reglementare al Uniunii Europene destinat să protejeze independența și pluralismul mass-mediei a intrat în vigoare marți, 7 mai, a anunțat Comisia Europeană. Actul legislativ prevede garanții împotriva interferențelor politice în deciziile editoriale și împotriva supravegherii jurnaliștilor, potrivit Mediafax, care citează un comunicat al CE.
Regulamentul UE urmărește să asigure independența și finanțarea stabilă a serviciilor publice mass-media, precum și transparența privind proprietatea asupra mass-mediei și alocarea cheltuielilor cu publicitatea de stat, a transmis CE, potrivit sursei citate.
„Pentru prima dată, UE dispune de un act legislativ care protejează libertatea mass-mediei. UE este conştientă de faptul că jurnaliştii au un rol esenţial pentru democraţie şi că trebuie protejaţi. Solicit statelor membre să pună cât mai repede în aplicare noile norme”, a declarat vicepreşedinta pentru valori şi transparenţă, Věra Jourová.
„Societăţile din domeniul mass-mediei au un rol vital în cadrul democraţiilor noastre”
Comisarul pentru piața internă, Thierry Breton, a subliniat la rândul său că societățile din domeniul mass-mediei se confruntă cu o scădere a veniturilor și cu amenințări la adresa libertății și pluralismului mass-mediei, iar legea europeană privind libertatea mass-mediei va oferi garanții comune la nivelul UE, dar și oportunități.
„Societăţile din domeniul mass-mediei au un rol vital în cadrul democraţiilor noastre, dar se confruntă cu o scădere a veniturilor, cu ameninţări la adresa libertăţii şi a pluralismului mass-mediei şi cu norme naţionale diferite, neuniforme. Datorită Legii europene privind libertatea mass-mediei, societăţile din domeniul mass-mediei vor beneficia de garanţii comune la nivelul UE, prin care se asigură o pluralitate a vocilor, şi vor putea fructifica mai bine oportunităţile legate de funcţionarea pe piaţa noastră unică fără nicio interferenţă, privată sau publică”, a spus Thierry Breton.