Raul Olt s-a transformat, in ultimii ani, intr-o mica delta. Pacat este insa ca pasarile se inmultesc destul de greu, si asta din cauza pescarilor si oamenilor din zona care le fura ouale.
Lebedele și pelicanii de pe râul Olt sunt atracția zonei, doar că se înmulțesc destul de greu. Pescarii, dar si oamenii din zona intra în stufăriș și fură ouale, în general, pentru a le consuma. Există și persoane care le țin ca pe niște trofee, mândrindu-se cu ele. Potrivit Agenției Județene de Protecția Mediului Olt, în zona sunt 13 specii de păsări protejate, printre acestea numărându-se lebedele, pelicanii, Barza alba, Egreta mare, Pescărușul mic sau Stârcul pitic.
„Unii cetateni iau ouale pe care le gasesc in zonele de cuibarit si, probabil, le mananca. In plus, am gasit si pasari prinse in plasele de pescuit”, a spus pentru TVR, Ion Croitoru, consilier in cadrul Agentiei pentru Protectia Mediului Olt.
Aria protejata de interes comunitar Valea Oltului Inferior se intinde din Valcea pana la Izbiceni, in sudul judetului Olt, pe o suprafata de 53.000 hectare. Oamenii din comuna Dobrosloveni, acolo unde traiesc sute de pasari, nu inteleg de ce unii le fac rau si le deranjeaza.
„Lebedele sunt ocrotite de lege, doar ca oamenii nu le protejeaza. Au ajuns sa le fure ouale, cred ca unii si prind pasarile, ca sa le manance”, spune un pescar de pe raul Olt.
„Ar trebui sa avem grija de ele, ca sunt o frumusete aici la noi pe Olt. E ca in delta aici, dar oamenii sunt rai, pusi pe distrus”, adauga o localnica.
Reprezentantii Agentiei Judetene pentru Protectia Mediului Olt spun ca in zona sunt 300 de specii de pasari, iar 13 dintre acestea sunt protejate. Pana in momentul de fata nu a fost depusa nicio plangere la Politie cu privire la furturile de oua ale pasarilor protejate de pe raul Olt.
Lebedele depun şi clocesc ouă o singură dată pe an, iar acest lucru se întâmplă abia după primii doi trei-ani de viaţă, când ajung la maturitate. În medie, în cuibul unei familii sunt 6-7 ouă, însă şansele ca din toate să iasă pui sunt destul de mici, ceea ce face ca înmulţirea lebedelor să fie un proces anevoios.
Foto: YouTube